Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Na východe Slovenska sa zrútil most, bola na ňom jedna žena
Zdielať na

VIDEO: Na východe Slovenska sa zrútil most, bola na ňom jedna žena

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Silné dunenie sa ozvalo v piatok o pol piatej ráno v Spišskej Novej Vsi. Do Hornádu sa zrútil frekventovaný most, po ktorom v tom čase kráčala, našťastie, iba jedna 36-ročná žena. Pád mosta zachytila miestna priemyselná kamera.

Pád z mosta do rieky zachytil záber z mestskej kamery. Bol spojnicou sídliska Mier a centra mesta. Až do piatkového rána cez most chodili ľudia na nákupy, počas školského roka deti do škôl, ľudia do práce.

Do práce ráno mierila aj Silvia. Jej kroky boli na moste posledné. "Reku, čo tu praská? Idem ďalej, som sa zľakla, rozbehla som sa, no a už vidím pol mosta, jedná strana už je dole. Jak skladačka z lega, tak spadlo," prezradila Silvia. Most sa zlomil na tri časti. Dve ostali na brehu Hornádu tretia spadla do vody. Počas dňa ide o frekventovaný most pre chodcov.


Silvia, ktorá bola v čase pádu na moset, si poranila nohu. "Pacientka utrpela ľahšie poranenie. Ošetrená bola na urgentnom príjme a už je v domácom liečení," uviedla hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková. "Keby som neskočila, neviem, neviem. Zgúľala by som sa dolu a už by som s vami nerozprávala. Preblesklo mi hlavou, že zomriem. Žeby som zomrela, nechala doma tri deti," povedala Silvia.

V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu

V meste bola vyhlásená mimoriadna situácia. Bude zasadať aj krízový štáb. "Krízový štáb sa rozhodne, akou formou odstránime spadnutú konštrukciu. Podľa skúseností, ktoré máme, pravdepodobnosť bude taká, že to určí statik. Akou formou bude ten most likvidovaný, aký bude ďalší postup," vyjadril sa Peter Klein, Referát krízového riadenia MsÚ SNV.

Most, ktorý sa zrútil funguje už desiatky rokov. Patrí mestu. Podľa primátora sa pred približne štyrmi rokmi opravovala hydroizolácia, aj asfalt na moste. "Vtedy neboli jasné a známe viditeľné poruchy, takže ja predpokladám, že to musela byť nejaká skrytá vada. Kde došlo k utrhnutiu kotiev predpätého lana, respektíve tých roxorov, ktoré boli ukotvené na jednej a druhej strane mostu. Tieto všetky mosty majú zhruba 50 až 60 rokov. Tento nevynímajúc," povedal primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

Pádu mosta sa už venuje aj policajný vyšetrovateľ. Začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Policajti pracujú tiež na projekte, aby mohli chodci využívať blízky cestný most.

"Obmedzíme jeden jazdný pruh, ktorý sa vyčlení pre chodcov, aby to bolo bezpečné," vyjadril sa riaditeľ OR PZ SNV Jaroslav Dulík. Mesto začne s odpratávaním trosiek mosta až keď im to vyšetrovateľ dovolí. Na zrútený most sa podobne pozrú aj znalci mostných konštrukcií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy