Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Študenti medicíny za pomoc pri testovaní nedostali plat. Nemocnica tvrdí, že o tom počuje prvýkrát
Zdielať na

Študenti medicíny za pomoc pri testovaní nedostali plat. Nemocnica tvrdí, že o tom počuje prvýkrát

BRATISLAVA / Študenti medicíny na bratislavských Kramároch pomáhajú s testovaním na Covid -19 ale radi by za svoju prácu dostali plat. Niekoľko mesiacov sa lekárska fakulta nevie dohodnúť s Univerzitnou nemocnicou tak, aby všetci študenti za odpracované hodiny dostali zaplatené. Nemocnica argumentuje, že túto informáciu počula od nás po prvýkrát.

Po vypuknutí koronakrízy sa 100 študentov medicíny rozhodlo, že budú pomáhať pri testovaní. Najprv ako dobrovoľníci, no neskôr ako brigádnici. Rozdiel medzi dobrovoľníkom a brigádnikom je v tom, že zato dostane plat. Študenti sú ale bez výplaty. "Áno sú tam aj takí, ktorí pracujú vlastne zadarmo," skonštatovala odborníčka z Ústavu sociálneho lekárstva a lekárskej etiky Michaela Kostičová.

Práca je pre nich náročná , obzvlášť v týchto dňoch. "Nehovoriac, že majú na sebe ochranné obleky a tak vykonávajú svoju prácu," dodáva Kostičová.

Dostať sa k peniazom znamená pre študenta opakovane podstúpiť zdĺhavý proces. Univerzitná nemocnica pri uzavretí zmluvy, aj na krátkodobý čas, vyžaduje množstvo potvrdení. Napríklad potvrdenie o návšteve školy, potvrdenie od infektologického pracoviska , vykázať musia aj odpracované hodiny pritom ich mzda nie je ani vo výške minimálnej mzdy. Ako povedala odborníčka ich plat je 3,50 na hodinu.


"My vieme, že ten proces je zdĺhavý ale my s tým urobiť nevieme nič, dodržiavame legislatívu, musíme," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Nemocnica vraj ale nemá vedomosť o tom, že by niektorý zo študentov pracoval zadarmo."Počujem to od vás po prvýkrát. Nikto dodnes žiadnu sťažnosť nepodal. My s nimi vieme uzavrieť rôzne typy zmlúv aj na krátke úväzky. Ich prácu si vážime," vraví Kliská.

Počas nakrúcania reportáže sa obe strany dohodli, že sa na budúci týždeň stretnú za účelom hľadania riešenia. "Skúsime si spolu sadnúť a hovoriť o tom, čo s tým vieme urobiť," dodala Kliská."Tí študenti sú demotivovaní a odchádzajú nám. A to nechceme," uzavrela odborníčka Kostičová.

Najčítanejšie správy