Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lukáš Kyselica končí. Štátny tajomník opúšťa rezort vnútra
Zdielať na

Lukáš Kyselica končí. Štátny tajomník opúšťa rezort vnútra

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Šéf vyšetrovacieho tímu Gorila, kandidát OľaNO a nádejný minister vnútra oznámil svoj koniec. Po prepuknutí škandálu s jeho pôsobnosťou na Vojenskom spravodajstve to oznámil premiér Igor Matovič.

Odchod Lukáša Kyselicu bol podľa premiéra dobrovoľný a svoje rozhodnutie mal oznámiť už včera. Denník N v pondelok 27. júla uviedol, že Kyselica mal kandidovať vo februárových parlamentných voľbách za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ako tajný príslušník vojenského spravodajstva, čo vzbudilo nejasnosti."Lukáš Kyselica nám včera oznámil, že sa rozhodol odísť z postu štátneho tajomníka na Ministerstve vnútra. Dohodli sme sa, že si to môže ešte dodnes prípadne rozmyslieť. Nerozmyslel," uviedol na svojom facebookovom profile Igor Matovič, pričom ho označil za hrdinu. 

Premiér do svojho statusu uviedol vážne podozrenia zo zneužitia bývalej vlády. "Podľa mojich informácií ho ľudia blízki Petrovi Pellegrínimu vo vedení Vojenského spravodajstva chceli zneužiť pred voľbami na rozvrat nášho hnutia OĽANO zvnútra. Chceli dosiahnuť rozpad hnutia a za akúkoľvek cenu zabrániť, aby sme mohli zostaviť vládu ... nepodarilo sa," dodal Matovič.

HRDINA ODCHÁDZA Lukáš Kyselica nám včera oznámil, že sa rozhodol odísť z postu štátneho tajomníka na Ministerstve...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 28. júla 2020

Pellegrini odkazuje aby premiér nepozeral lacné filmové trháky

Líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini v reakcii na to uviedol, že premiér Matovič by mal prestať s vyjadreniami, ktorú sú pod úroveň predsedu vlády. "Už sme si zvykli na to, že Igor Matovič používa lož ako pracovnú metódu, no jeho vyjadrenie o pokuse rozložiť hnutie OĽaNO prostredníctvom pána Kyselicu už nesie prvky stihomamu. Pán Kyselica teda kandidoval za OĽaNO a zároveň mal úlohu rozkladať toto hnutie ako tajný agent? A svojim kolegom to podľa medializovaných informácií oznámil až po voľbách a svojim voličom vôbec?" zamýšľa sa Pellegrini. Matovič by mal preto podľa jeho slov prestať "pozerať lacné filmové trháky". Odchod Lukáša Kyselicu považuje za dobrú správu pre Slovensko. "Agenti tajnej služby majú plniť svoje tajné poslanie, politici majú otvorene slúžiť ľuďom. Oboje sa, jednoducho, nedá," dodal expremiér.

Mikulec tvrdí, že veci nie sú čierno-biele

"Rešpektujem rozhodnutie Lukáša Kyselicu odísť z funkcie štátneho tajomníka ministerstva vnútra SR po informáciách, ktoré boli medializované.  Viem, ako funguje Vojenské spravodajstvo a za viac ako 15 rokov, ktoré som tam pôsobil, som sa naučil, že veci nikdy nie sú čierno-biele a činnosť Vojenského spravodajstva bude vždy ovplyvnená úrovňou jej vedenia," uviedol v stanovisku minister vnútra Roman Mikulec.

Smer-SD a Šeliga vyzývali k odchodu

Podľa strany Smer-SD štátny tajomník porušil zákon a musí odstúpiť. "Strana SMER - SD vyzýva štátneho tajomníka ministerstva vnútra L. Kyselicu, aby sa vzdal svojej funkcie i poslaneckého mandátu pre porušenie zákona, kedy sa vedome ako príslušník Vojenského spravodajstva zúčastnil politického súboja vo farbách OĽaNO. Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov jasne hovorí: „Profesionálny vojak sa nesmie aktívne zúčastňovať na zhromaždeniach organizovaných politickými stranami alebo politickými hnutiami," píše na svojom facebooku.

Juraj Šeliga pred oznámením Igora Matoviča tvrdil, že " Kyselica by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť," a o jeho pôsobnosti vo Vojenských službách sa dozvedel len včera pričom to považuje za porušenie zákona. "Hľadiac na to právnicky je zrejmé, že pán Kyselica porušil zákon, pretože ako vojak (čo príslušníci vojenského spravodajstva sú), sa aktívne zúčastňoval predvolebnej kampane. To sa nesmie, to majú vojaci, policajti alebo napr. aktívni sudcovia zakázané,"  informoval Šeliga.

Prezidentka oceňuje postoj Kyselicu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si cení rozhodnutie Lukáša Kyselicu (OĽaNO) odstúpiť z funkcie štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Médiám to povedala v rámci dnešného vyhlásenia v centre Zvolena. "Tento jeho postoj si veľmi cením, lebo z medializovaných informácií je zrejmé, že tam istý problém bol. Je to nezlučiteľná kombinácia, pretože buď je človek členom vojenského spravodajstva, alebo je politicky aktívny," priblížila Čaputová.

Kyselica bol šéfom tímu Gorila a vyšetroval aj objednávku vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. Príslušníkom vojenskej tajnej služby bol od 1. októbra 2019, keď oficiálne odišiel z polície, až do 19. marca 2020, keď si na druhý deň prevzal dekrét novozvoleného poslanca NR SR. V hnutí OĽaNO o jeho pôsobení vo vojenskom spravodajstve nevedeli. Kyselica vo vojenskom spravodajstve spadal pod svojho vtedajšieho šéfa Jána Balciara, na ktorého podozrivé majetkové pomery v minulosti upozorňovali médiá. Naď Balciara po nástupe na čelo rezortu odvolal z funkcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy