Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cesta do Slovenského raja nie je rajom. V Spišských Tomášovciach pripomína vozovka tankodrom
Zdielať na

Cesta do Slovenského raja nie je rajom. V Spišských Tomášovciach pripomína vozovka tankodrom

SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE / Podľa mnohých vodičov je cesta do Slovenského raja hanbou národného parku. Vozovka, ktorá smeruje na parkovisko blízko Tomášovského výhľadu, pripomína tankodrom. Spravovať by ju chcela najbližšia obec - Spišské Tomášovce. No majiteľ, čiže štát, napriek výzvam z obce, ktorá by približne kilometrový úsek aj odkúpila, nereaguje.

Cestu, ktorá mieri zo Slovenského raja vodiči považujú skôr za peklo, minimálne pre tlmiče a autá. Dôvodom je jej rozpadávajúci sa stav, ktorý trvá už niekoľko rokov."Tá cesta sa za tých 38 rokov nespravila. Od tej doby, čo tu stále jazdíme, je to stále rovnaké," posťažoval si český turista.

"Je to Slovenský raj, že? Je to chvála Slovenska, jedna z najväčších pomaly, že? A pritom tá cesta ukázaná ľuďom, alebo niekomu, tak proste o ničom," konštatuje ďalší turista.

Vozovku podľa starostky Spišských Tomášoviec zničili ťažké nákladné autá, ktoré vozili materiál z neďalekého kameňolomu. Obec pred dvadsiatimi rokmi na ceste aj robila drobné opravy. No potom zistili, že cesta im nepatrí.
"My ako obec nesmieme do cudzieho majetku investovať. To znamená, že obec tam nemôže dať peniaze. A pokiaľ by sme niečo vysypali, dali by sme štátu. Táto cesta nie je vo vlastníctve obce, ale je vo vlastníctve štátu. To znamená, že správcom je Slovenský pozemkový fond," povedala starostka Zuzana Nebusová.


"Žiadosť obce Spišské Tomášovce o vyporiadanie konkrétneho pozemku v danej lokalite Slovenský pozemkový fond neeviduje. Pokiaľ ide o cestné komunikácie nachádzajúce sa na pozemkoch v správe a nakladaní SPF, v zmysle zákona o pozemných komunikáciách, fond nie je a ani nemôže byť ich správcom ani vlastníkom," informoval hovorca fondu Martin Kormoš.

Stav cesty je vidieť už na križovatke na hlavnom ťahu medzi Čingovom a Spišskými Tomášovcami. Pri odbočení vás privítajú hlboké jamy vo vozovke. zvyšok úseku je podobný. Asfaltový koberec vidieť málo kde. Rozdrvil sa, a väčšinou jazdíte po kameňoch a priehlbinách."Ako je to hrozné, lebo mohli by už konečne niečo s tým urobiť. Čo si môže taký turista pomyslieť, keď príde napríklad z Belgicka? Že kde to prišiel,"  upozornila vodička, ktorá prechádzala úsekom.


Starostka tvrdí, že má pripravený plán. Ak by sa cesta dostala do vlastníctva obce, pustila by sa do práce. Cestu pre turistov by chcela zrekonštruovať z fondov. "Za splnenia zákonom ustanovených podmienok môže byť vlastníctvo štátnych pozemkov prevedené na obec aj bezodplatne," povedal Martin Kormoš z Slovenského pozemkového fondu."Celý ten starý asfalt dať dole, urobiť vyprávku, prevalcovať a nový koberec. No dalo by sa, ale počítali sme tak okolo 70 000 bez dph," uzatvorila starostka Nebusová.

Ani z Belianských Tatier neprichádzajú dobré správy. Jedna z najkrajšich tatranských dolín, ktorá je najmä takto v lete plná turistov, zrejme zostane naďalej zatvorená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy