Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V zahraničí si nás mýlia a predsa nie sme rovnakí. Čaputová prijala slovinského prezidenta Pahora, krajinu označila za inšpiráciu
Zdielať na

V zahraničí si nás mýlia a predsa nie sme rovnakí. Čaputová prijala slovinského prezidenta Pahora, krajinu označila za inšpiráciu

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovinec Borut Pahor je prvou hlavou štátu, ktorého prijala Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci od vypuknutia pandémie. Vzťahy našich štátov, ktoré si v zahraničí stále mýlia pre takmer rovnaký názov, sú tradične veľmi dobré.

Sme partneri v Európskej únii i v NATO, platíme eurom, máme podobné vlajky. Ešte aj ich najvyšší vrch Triglav je len o niečo vyšší ako náš Gerlach. Z dávnej minulosti nás napríklad spájajú aj elegantné kone. Konkrétne tie, ktoré vyšľachtili v slovinskej Lipici a u nás sa o ne starajú v Topoľčiankach. Len to more nám chýba. "Slovensko a Slovinsko sú dva priateľské štáty, ktoré majú veľa spoločného," vyjadril sa slovinský prezident Borut Pahor. "Slovinsko je pre nás veľkou inšpiráciou pokiaľ ide o ochranu prírody, zároveň pri dobre sa rozvíjajúcom cestovnom ruchu," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Prezident Pachor prišiel na Slovensko s početnou hospodárskou delegáciou, aby s našimi podnikateľmi prehĺbili vzťahy. Hlavy štátov sú spokojné s výsledkami nedávneho samitu v Bruseli, kde sa rokovalo o obrovských miliardách, ktoré majú naštartovať ekonomiku, ktorej ublížila pandémia. "Máme historickú príležitosť prebudovať našu ekonomiku, urobiť ju zelenšou, modernejšou a inovatívnejšou," poznamenala Čaputová. "Samozrejme, tu nejde len o tie peniaze, ale ide o vieru a jednotu, že spoločne ako Európska únia to dokážeme," dodal Pahor. 

Keďže aj bývalá Juhoslávia, aj bývalé Československo majú za sebou totalitnú minulosť, obaja prezidenti pokladali za dôležité uctiť si pamiatku obetí komunizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy