Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novinový špeciál s ministrom životného prostredia: Chceme, aby aj vláda vedela, že sa budeme hlásiť o slovo
Zdielať na

Novinový špeciál s ministrom životného prostredia: Chceme, aby aj vláda vedela, že sa budeme hlásiť o slovo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hosťom Novinového špeciálu TV JOJ bol v utorok ďalší z ministrov. Tentokrát o sebe a svojej pracovnej vízii hovoril šéf rezortu životného prostredia Ján Budaj.

Minister životného prostredia Ján Budaj študoval na Pedagogickej fakulte v Trnave matematiku a fyziku, z ktorej ho ale po 3. ročníku vylúčili. Pôsobil dokonca ako kurič, potom spoluzakladal VPN. Od roku 1998 do 2002 bol poslancom za stranu SDK a od roku 2016 je poslancom OĽaNO.  

Podľa ministra životného prostredia si ľudia vďaka koronavírusu viac uvedomili význam zdravia a života. "Aj keď nosil rúška celý deň a potom si ho večer dali dlho, tak si uvedomili, aké je dobré sa zhlboka nadýchnuť," vraví Budaj. Zisk pre životné prostredie je ten, že vieme byť solidárni a Slováci a všetci, čo tu žijú, to brali vážne, uviedol. 

"Pre človeka, ktorý bol 13 rokov v kotolni, keď sa zaplnilo v 89´ to námestie, tak to mohol byť len pocit satisfakcie. Verte, že to sú okamihy, pre ktoré sú ľudia ochotní ostať stáť, aj keby sa strieľalo," hovorí o páde režimu Budaj, ktorý sa v revolúcii aktívne zapájal. 

Podľa Budaja je človek tejto doby a je palica na dlhé roky zneužívania politiky na vlastné obohacovanie. "Ukončil existenciu dlhoročných generácií kabinetných politikov," uviedol Budaj. 

Budaj hovoril aj o slovenských lesoch. "Cena dreva klesla, ten kôrovec je všade, je naozaj nadbytok výrubov. Na lesy sa v čase výsadby pozeralo len ako na produkciu dreva, vysadili sa smreky a medzitým naozaj mierne oteplenie spôsobili, že pre niektoré plodiny tým trpia, smreky vysychajú," vysvetľuje Budaj. Hlavným cieľom ministra v úrade je boj s envirokriminalitou. 

"Chceme, aby si aj vláda uvedomila, že ochrana životného prostredia sa mieni hlásiť o svoje slovo. Jeden z hlavných cieľov je, aby tá ochrana životného prostredia mala väčší rešpekt v spoločnosti," vraví minister. Rovnako sú vraj pripravení riešiť šelmy, ktoré ohrozujú obyvateľov, avšak odstrelovať si toto naše prírodné bohatstvo iba preto, že sme leniví si upratať po sebe odpadky, tak to by bola veľká škoda. 

Zabezpečiť chcú aj zonáciu národných parkov tak, aby 50 percent bolo bez zásahu. "Vieme, že medzinárodne sa park, ktorý nemá aspoň 50 percent územia bez zásahu, nepovažuje ani za národný park. My nemáme ani jeden takýto park na Slovensku," upozorňuje Budaj. 

Pozrite si Novinový špeciál s ministrom zdravotníctva: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy