Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlamentná voľba roka sa blíži. Stále sa nedohodli, či môže byť generálny prokurátor neprokurátor
Zdielať na

Parlamentná voľba roka sa blíži. Stále sa nedohodli, či môže byť generálny prokurátor neprokurátor

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlamentná "voľba roka" sa blíži a politici stále nevedia, ako sa vysporiadať s otázkou či môže byť najsilnejší prokurátor na Slovensku aj ten, kto doteraz prokurátorom nikdy nebol. Čas sa veru kráti. Prezidentka a ministerka spravodlivosti by dvere neprokurátorom neotvorili. Koaliční politici však zatiaľ neustúpili.

Aspoň čerstvý štyridsiatnik s 15-ročnou právnickou praxou a čistým morálnym kreditom. Taký má byť nový generálny prokurátor. Zmeny pri voľbe generálneho prokurátora sú už v parlamente, stále však bez dohody v koalícii na tom, či môže byť aj neprokurátor. "My chceme riadne výberové konanie a grilovanie," hovorí podpredseda parlamentu," Juraj Šeliga. Avizované zmeny pri voľne generálneho prokurátora sú už na parlamentnej pôde. Stále chýba to kľúčové - dohoda v koalícii na tom, či budúci generálny prokurátor musí byť prokurátor alebo ním môže byť aj neprokurátor. 

"Poznám aspoň 7 mien neprokurátorov, a nie je medzi nimi Daniel Lipšic, ktoré by boli skvelé a uznali by ste to aj vy. Väzby na generálnej prokuraúre ukazujú, že môžu kriviť systém," dodal Šeliga. "Je to neprijateľné, aby niekto úplne mimo prokurátorského prostredia sa stal generálnym prokurátorom," povedal poslanec Juraj Blanár. 

Neprokurátor na čele prokuratúry nevonia ani ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, prezidentke Zuzane Čaputovej a podľa exkluzívneho prieskumu TV JOJ ani takmer 48 percentám Slovákov. Otázniky vyvoláva aj veta o tom, že GP príde o funkciu, ak svoju funkciu nevykonáva riadne, čestne, nezávisle a nestranne. 

"Tu by to nemalo byť tak, že nejaký výbor bude meditovať, alebo poslanci alebo nedajbože člen vlády, ktorý povie, že mne sa zdá, že nie úplne zodpovedne vykonáva ten pán generálny prokurátor svoju prácu, dajme ho odvolať. To nesmú byť takéto vágne ustanovenia," dodáva podpredseda parlamentu Peter Pellegrini. 

Koalícia už na 24.júna avizuje veľkú odbornú diskusiu, otázkou je či sa poslanci budú navzájom počúvať.

Jaromír Čižnár by mohol prokuratúru odovzdať svojmu nástupcovi už v polovici júla, to je ale málo pravdepodobné. Koalícia to očakáva, že meno nového GP budeme poznať približne v septembri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy