Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prvý deň ďalších uvoľnených opatrení, takto to vyzeralo. Niektoré športové centrá a podujatia sú stále obmedzené
Zdielať na

Prvý deň ďalších uvoľnených opatrení, takto to vyzeralo. Niektoré športové centrá a podujatia sú stále obmedzené

BRATISLAVA / Od dnešnej polnoci sa zmäkčili mnohé obmedzenia, ktoré platili pre divadlá alebo pre koncerty. Sadnúť si s partiou je už možné aj v reštauráciách. Zmeny uvítali aj v ubytovacích zariadeniach či v zoologických záhradách. Mnohí sa snažili užiť si uvoľňovanie opatrení hneď ako to bolo možné. Dobrou správou je aj to, že sa môžu opäť organizovať športové podujatia, na ktorých je viac ľudí. Pre niektoré ale ani toto uvoľnenie situáciu nerieši.

Od dnes, 3. júna, môžete zájsť so svojimi priateľmi na obed alebo len tak na pivo. Limity čo sa týka množstva ľudí pri stole sa úplne rušia. Naďalej však reštauračné zariadenia musia dodržiavať dvojmetrové odstupy medzi jednotlivými stolmi. 

Zmeny prišli aj do kostolov, a v tom dobrom slova zmysle. To pocítili aj veriaci, po novom môžu sedieť podľa šachovnicového spôsobu. Ľudia poctivo dodržiavali toto aktuálne nariadenie aj na rannej omši v rekonštruovanom farskom kostole v Žiline. No naďalej platí, že pri svätom prijímaní kňaz veriacemu hostiu do úst nevloží. A pri znaku pokoja si ľudia nepodávajú ruky. 

Športové podujatia a pravidlá

Dobrou správou je, že sa môžu opäť organizovať športové podujatia, na ktorých je viac ľudí. Od 10. júna do 500, od 1. júla do 1000. Znamená to aj to, že by si futbal, či zápasy MMA mohli vychutnať už aj diváci. No pre niektoré športové podujatia, ani toto uvoľnenie situáciu nerieši. Ostalo príliš veľa nezodpovedaných otázok, napríklad, čo v prípade ak príde viac ako povolená norma fanúšikov alebo ako im zabrániť, aby sa počas zápasu bratali.
Alebo koho započítať do povolených maximálne 500 ľudí na podujatí do konca júna, či do tisícky od 1. júla.

​"Musíme počkať na výklad usmernenia, na základe toho budeme môcť aj my vedieť reagovať, že či tie opatrenia sa týkajú účastníkov alebo divákov, jazdiacich, alebo tých čo sú len v areáli," uviedol Peter Pecze - marketingový riaditeľ Slovakiaringu.

"V súčasnosti máme na Slovensku ten limit 100 ale od 10. júna do 500 a predpokladáme, že začiatkom júla by mohlo byť do 1000," vyjadril sa hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

"Tieto opatrenia, ktoré umožňujú vstup 1000 divákov do športovej haly v podstate na úvod súťažného ročníka je postačujúce. Vyššiu návštevnosť očakávame gradujúcim sa ročníkom," vysvetlil Peter Brunovský, riaditeľ súťaží Slovenského zväzu hádzanej. 


A podobne sú na tom aj napríklad organizátori turnajov v plážovom volejbale či triatlonových majstrovstiev Slovenska. "Nemalo by to ohroziť priebeh toho preteku, mali by sa tam zmestiť. My očakávame okolo 400 pretekárov," povedal Tomáš Jurkovič, riaditeľ žilinského triatlonu. Inou kategóriou sú však medzinárodné podujatia či kvalifikačné zápasy. V prípade futbalových však dnes padlo jasné stanovisko. "Budeme musieť rešpektovať situáciu, ktorá bude," vyhlásil Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu.

Stovky či tisícky divákov zapĺňali haly aj počas turnajov Octagon, ktoré sa počas obmedzení presťahovali na internet. "Vlastne hneď sobotu bude v Bratislave turnaj, ale bude sa tam môcť dostať - kvôli daným podmienkam - asi 200 až 300 ľudí," vyjadril sa Ondřej Novotný, zakladateľ a majiteľ Oktagon MMA. 

So založenými rukami nečakali ani organizátori maratónov a veľkých bežeckých podujatí. Pre nich totiž aktuálne uvoľnenie nič nerieši. Keďže účastníkov mali aj niekoľko tisíc. "Spojili sme sily a vytvorili platformu všetkých veľkých bežeckých súťaží na Slovensku, táto platforma sformulovala stanovisko, ktoré sme aj zaslali," poznamenal Branislav Koniar, riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru Košice. "Podporovatelia maratónu vypracovali aj návrh určitých opatrení, ktoré sú ochotní dodržiavať. Ja myslím, že ak ich budú dodržiavať, tak je možné ich otvoriť," dodal hlavný hygienik Mikas. 

Okrem počtu však organizátori športových podujatí budú musieť dbať aj na ďalšie nariadenia Úradu verejného zdravotníctva.
Ako prvé si pripravenosť otestujú futbalové kluby prvej a druhej ligy, a to už od 13. júna. 

Otváranie plavární a fitnesscentier 

Po takmer troch mesiacoch sa 3. júna mohli opäť otvoriť vnútorné športoviská, fitness centrá, ale aj plavárne. A práve pri nich nastal problém. Mnohé zostávajú zatvorené. 

Personál fitnescentra má tvár prekrytú rúškom a musí viesť podrobnú evidenciu o návštevníkoch. Tí musia mať vlastné prezúvky aj napríklad fľašu na vodu. Pri dverách je dezinfekcia, zvýšila sa frekvencia upratovania a dezinfikovania náradia a pomôcok.

S plavárňami to však také ružové nie je. Otvoriť zo dňa na deň nedokážu. Napustiť bazén, nahriať a chemicky upraviť vodu ešte potrvá pár týždňov. Napríklad krytá plaváreň v Banskej Bystrici otvorí najskôr 15.júna, okrem častejšej dezinfekcie a nefunkčných fontánok na pitie vody budú návštevníkom pred vstupom merať teplotu a platia aj 2 metrové odstupy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy