Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európska komisa žaluje Rakúsko. Prídavky na deti zamestnancov krajín EÚ pokladá za diskriminačné
Zdielať na

Európska komisa žaluje Rakúsko. Prídavky na deti zamestnancov krajín EÚ pokladá za diskriminačné

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

VIEDEŇ / Európska komisia podala žalobu na Súdnom dvore Európskej únie na Rakúsko za takzvanú indexáciu prídavkov na deti zahraničných pracovníkov, ktoré žijú vo svojej vlasti. Zamestnanci z chudobnejších krajín podľa nej dostávajú prídavky nižšie, z tých bohatších zase vyššie, než Rakúšania. Nariadenie, ktoré sa negatívne dotklo napríklad zamestnancov zo Slovenska, Česka, či Rumunska, považuje totiž za diskriminačné a v rozpore s únijným právom. Jeho dôsledkom je podľa rakúskych médií okrem iného aj odlev opatrovateliek z východnej Európy.

Rakúsko od 1. januára 2019 znížilo prídavky na deti ľudí z iných krajín EÚ, ktorí síce v Rakúsku pracujú, no ich ratolesti žijú v inej krajine. Na základe indexácie prídavky zodpovedajú životným nákladom v krjainách ich pôvodu.  Výsledkom je najmä to, že pracovníci z chudobnejších členských krjaín vrátane Česka a Slovenska, dostávajú na svoje deti žijúce doma menej peňazí, zatiaľ čo zamestnanci z bohatších krajín viac. 

Krátenie dávok porušuje "platné predpisy o koordinácii sociálneho zabezpečenia a je diskriminačné, pretože niektorí dochádzajúci zamestnanci z krajín EÚ, ktorí v Rakúsku prispievajú v plnom rozsahu k hospodárstvu, sociálnemu poisteniu, dostávajú nižšie dávky než tí, ktorých deti žijú s nimi v Rakúsku," zdôvodnila žalobu Európska komisia. 

Komisia tiež argumentuje, že indexácia neplatí pre Rakúšanov, ktorí pracujú pre rakúskeho zamestnávateľa v cudzine a ich deti tam s nimi žijú. Ich postavenie je pritom s cudzincami pracujúcimi v Rakúsku porovnateľné. 

Kvôli podozreniu, že indexácia je nezlúčiteľná s unijným právom, zahájila komisia riadenie s Rakúskom minulý rok. Unijný súd sa prípadom zaoberá od konca apríla 2020, kedy sa na nich obrátil s dotazom ohľadom zlučiteľnosti s unijným právom finančný súd v Rakúsku. Ten tak učinil na základe sťažnosti českej pendlery, ktorú krátenie prídavkov postihlo. 

Súčasná ministerka pre rodinu, z radu ľudovcov, Christine Aschbacherová sa vyjadrila, že opatrenie je pre Rakúsko "otázkou spravodlivosti". 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy