Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pohoreli vo voľbách, ale stále žijú. Takto dopadli strany, ktoré bránou parlamentu neprekĺzli
Zdielať na

Pohoreli vo voľbách, ale stále žijú. Takto dopadli strany, ktoré bránou parlamentu neprekĺzli

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / V parlamentných voľbách síce pohoreli, ale stále žijú. Reč je o politických stranách, ktoré sa buď nedostali do Národnej rady SR alebo prekĺzli len tesne. A teraz hľadajú ďalší zmysel vlastnej existencie, prípadne nejakú formu spolupráce s blízkymi stranami.

Najväčším šokom februárových volieb bol zrejme neúspech koalície Progresívne Slovensko - Spolu, keď o chlp nepreliezli do snemovne. Líder Spolu Miroslav Beblavý odišiel z politiky a strana už má za sebou elektronický kongres, ktorý za nového šéfa zvolil Juraja Hipša. "My sa ideme silno zameriavať na veci ako je vzdelávanie, podpora inovácií, rovnako aj podpora potravinovej sebestačnosti a lokálnej ekonomiky," uviedol nový predseda strany Spolu Juraj Hipš. 

V Progresívnom Slovensku by sa na predsednícke kreslo po Michalovi Trubanovi mohla posadiť Irena Bihariová. Aj oni uvažujú, či si do leta tiež urobia elektronický kongres alebo počkajú, kým pandémia pominie a budú môcť rokovať tradičným spôsobom. "Aby tu bolo nové predsedníctvo, nový predseda alebo predsedníčka so silným mandátom tak, aby sme pokračovali ďalej vo svojej práci," vysvetlil člen predsedníctva PS Martin Hojsík. 

Aj KDH zostalo veľmi tesne pred bránami parlamentu, a to už druhé voľby za sebou. Predseda Alojz Hlina hneď zložil funkciu, vedením strany je poverený podpredseda Pavol Zajac. Snem budú mať zrejme v septembri. "Máme strašne veľa poslancov na miestnej úrovni, na župnej úrovni, máme dvoch europoslancov, všetci si plníme povinnosti, takže KDH žije," poznamenal člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. 

Nová strana Za ľudí sa síce do NR SR tesne dostala a je aj súčasťou vlády. Jej ambície však boli výrazne väčšie. Verejnosť si ju spája najmä s bývalým prezidentom Kiskom, ktorý sa však utiahol do úzadia. Nateraz sa ukazuje, že stranu by mohla viesť buď Veronika Remišová alebo Juraj Šeliga. "Chceme, aby sa uskutočnil snem, kde by sme riešili aj situáciu v rámci strany. My sa skôr prikláňame k tomu, aby sme to to urobili "fyzicky prítomní"," reagovala podpredsedníčka strany Za ľudí Jana Žitňanská. 

Neúspech PS, Spolu a KDH vo voľbách okrem iného znamenal aj prepad takmer 335-tisíc hlasov. Je možné, že masa týchto sklamaných voličov bude tlačiť najmä progresívcov, Spolu, Za ľudí a možno aj SaS do úzkej spolupráce, či dokonca do spájania sa niektorých z nich.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy