Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nachádza sa v bratislavských kanalizáciach koronavírus? Vodári vykonali prvé testy
Zdielať na

Nachádza sa v bratislavských kanalizáciach koronavírus? Vodári vykonali prvé testy

BRATISLAVA / Bratislavská vodárenská spoločnosť dala otestovať vzorky z kanalizácie na prítomnosť koronavírusu. Urobila tak po správach zo sveta, že sa tento vírus nachádza aj v moči a stolici pacientov. čo zároveň znamená, že sa dostane aj do kanalizácie. Tieto informácie potvrdilo aj Švédsko, kde našli koncentrácie vírusu v kanalizácii naozaj vysoké. Pitná voda, je však podľa vodárov na 100% bezpečná.

Bratislavská vodárenská spoločnosť zásobuje pitnou vodou región, v ktorom žije zhruba 700 tisíc obyvateľov. Ročne ide o 61 miliónov metrov kubických vody, čo ak prerátame na napríklad 1,5 litrové fľaše, je to viac ako 41 miliárd fliaš vody ročne. Je to 112 miliónov takýchto fliaš denne, alebo zhruba 100 - 50 metrových plaveckých bazénov denne. Jej absolútna bezpečnosť a nezávadnosť je pre obyvateľov zásadná.

Na pandémiu koronavírusu zareagovali aj vodári. Museli byť rýchli, efektívni a prísni. Všetky ich výrobné objekty okamžite prešli do krízového režimu."My sme v maximálnej  možnej miere zvýšili bezpečnostné opatrenie na ochranu našich zamestnancov, ktorí prichádzajú do styku s odpadovými vodami," povedal hovorca BVS Peter Podstupka.


Okrem ochrany svojich zamestnancov, pozorne sledujú aj vývoj vo svete a  u nás. Pitná voda by mala byť absolútne bezpečná a nateraz nevyžaduje žiadnu špeciálnejšiu úpravu ako bežne. "Tento vírus je mimoriadne citlivý na chlór, ktorý BVS na základe platných noriem pridáva do verejných vodovodov," dodáva Podstupka. 
Podľa virológa Borisa Klempu, vírus nie je z hľadiska odolnosti voči dezinfekcií alebo vonkajším vplyvom odolný a predpokladá, že by mala dezinfekcia fungovať bez problémov.

V kanalizácii vo švedskom Štockholme našli vedci významnú koncentráciu koronavírusu. Na tieto informácie reflektovali aj slovenskí vodári. "Sme sa dohodli, že otestujeme odpadové vody na našich čistiarniach odpadových vôd, kde jednak zistíme či  tam prítomnosť vírusu je, a v akej  koncentrácií, a uvažujeme o možnosti či by z týchto dát by sme vedeli dopočítať, ako veľmi je zamorená populácia, tým pádom koľko ľudí je nakazených," uviedol hovorca BVS.


"Ak by tam bol infekčný vírus, čo považujem za vysoko nepravdepodobné, ale nedokážem  to povedať na 100%, na to by sme museli nejakým spôsobom reagovať ale v tejto chvíli na základe súčasných informácií to nepovažujem za pravdepodobné,"
skonštatoval Klempa.

Už minulosti rozbory odpadových vod z kanalizácie potvrdili prítomnosť nielen mnohých liekov a antibiotík, ale i drog. Výsledky testov na prítomnosť zvyškov koronavírusu v kanalizácii budú známe už na budúci týždeň.

​Výsledky testovania na Slovensku sú síce dobré, no podľa premiéra by sme nemali podliehať pocitu falošnej bezpečnosti, ktorá spolu s uvoľnením pravidiel môže viesť k druhej vlne epidémie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy