Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V karanténnom systéme nastanú zmeny. Hrozí strata osobnej slobody?
Zdielať na

V karanténnom systéme nastanú zmeny. Hrozí strata osobnej slobody?

SLOVENSKO / Výsledky testovania na Slovensku sú síce dobré, no podľa premiéra by sme nemali podliehať pocitu falošnej bezpečnosti, ktorá spolu s uvoľnením pravidiel môže viesť k druhej vlne epidémie. Intenzívne sa debatuje o otvorení škôl a škôlok. A zmeny zrejme čakajú aj povinnú štátnu karanténu.

Po búrlivých debatách okolo povinnej štátnej karantény, zdá sa, od budúceho týždňa príde pozitívna zmena, a tak si budete môcť vybrať, či pôjdete domov a budete kontrolovaní alebo pôjdete do štátnej karantény. "Nebude chcieť do povinnej štátnej karantény, bude sa musieť vzdať časti svojej slobody. To znamená, že dá súhlas s tým, že budeme sledovať jeho mobil a on sa x-krát do dňa bude musieť odfotiť, kde ho mobil spozná, že to je naozaj on a v tom prípade my budeme vedieť zistiť, či sa nachádza v domácej karanténe a že sa neprechádza niekde po meste," priblížil predseda vlády Igor Matovič. 

S kontrolou domácej karantény by mal pomôcť aj vládou schválený zákon, ktorý strana Smer-SD kritizuje pre nadmernú kontrolu. "Malo by ísť na báze dobrovoľnosti, my nepripustíme, aby štát len tak bez súhlasu ľudí mohol kontrolovať ich mobily, kto s kým telefonuje a podobne, a preto sme sa aj obrátili na Ústavný súd," vysvetlil opozičný poslanec strany Smer-SD Erik Tomáš. 

"Chceme chrániť 5,4 milióna ľudí na Slovensku, musíme trošku siahnuť do slobody niekoľkým tisícom ľudí," obhajuje krok Matovič. 

Koalícia ale tvrdí, že od budúceho týždňa by sa systém mohol reálne i spustiť. "Mali by byť dve aplikácie, jedna je taká, že sa tam nahlásia dobrovoľne, jednu bude využívať úrad verejného zdravotníctva s tým, že pri tej dobrovoľnej, samozrejme, je dobré, aby ľudia ukázali, že to naozaj dodržujú," uviedol poslanec strany Za ľudí a podpredseda NR SR Juraj Šeliga. 

"Počkáme si na tú aplikáciu ako bude fungovať a potom zaujmeme postoj," odkázal Erik Tomáš. 

Na stole je aj otváranie škol a škôlok 

Stále otvorená je i debata pri otváraní škôlok či základných škôl. Debatovať sa o tom bude aj na pondelkovom stretnutí konzília odborníkov. Všetko ale bude závisieť od vývoja situácie. "Keď teraz týždeň budeme mať nulu, tak si pomaly môžeme otvoriť všetko. Keď budeme vidieť,že sa nám postupne počty zvyšujú, tak budeme musieť byť o to viac opatrní," vyhlásil Matovič. 

"Ani rodičia nemôžu pracovať, čiže toto by mohla byť cesta, ale len pri dodržaní všetkých bezpečnostných a hygienických predpisov," pripustil aj Erik Tomáš. 

Odložíme aj rúška?

Ak sa v počte pozitívnych opakovane objaví nula, zrejme budeme môcť uvažovať aj o odložení rúšok. Či a kedy by sa tak ale mohlo reálne stať, zatiaľ konkretizovať Matovič nechce. "Už som počas posledných dní tak pobadal, že viacero ľudí je už bez rúšok v obchodoch, veľmi ľahko si to takto môžeme pokaziť," upozornil Matovič.  

"My tou druhou vlnou určite nechceme strašiť, pretože ak sa pri tej prvej vlne príjmu dobré opatrenia, tak tú druhú vlnu ani nezbadáte," zhodnotil odborník na tropické choroby a člen Ústredného krízového štábu Vladimír Krčméry. 

Rúška i obmedzenia vraj treba ešte nejaký čas vydržať. "Keď budeme zodpovední, tak tú druhu vlnu môžeme tak utlmiť, že si ju ani nevšimneme," uviedol Matovič. 

"Tu nie je riziko pri tej druhej vlne ani tak čo sa týka mortality, ako skôr čo sa týka zhoršenia ekonomickej situácie. Opäť sa nám môže stať, že nám na dva týždne vypadne nejaká časť ekonomiky," dodal Krčméry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy