Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Voľba generálneho prokurátora sa blíži, rezonujú viaceré mená. Zabojuje koalícia za Lipšica?
Zdielať na

Voľba generálneho prokurátora sa blíži, rezonujú viaceré mená. Zabojuje koalícia za Lipšica?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Voľba nového generálneho prokurátora sa blíži, koalícii sa kráti čas na dohodu o kandidátovi. V kuloároch sa už dlhšie spomína viacero mien. Jedným z favoritov je údajne aj advokát a exminister Daniel Lipšic. Lenže nie je prokurátorom, a tak by v súčasnej situácii nemohol kandidovať. Koalícia však chce otvorenejšiu voľbu a spúšťa legislatívne preteky s časom.

Presne o dva a pol mesiaca končí v úrade muž, ktorý po vražde Jána a Martiny povedal, že v krajine rozpúta peklo. Jaromír Čižnár. Koalícia navyše vie, že jeho nástupcu by určite nemala v putách odvádzať NAKA - ako Dobroslava Trnku.

 "V koalícií sa spomínal pán Šanta, pán Žilinka, pán Špirko, ale aj rovnako aj Daniel lipšic. Ja si myslím, že každý jeden by túto funkciu zastával dobre," vyjadril sa Boris Kollár, predseda NR SR.
Šanta a Žilinka riešia Kočnerove ekonomické kauzy, Špirko sa zase postavil ministrovi vnútra Kaliňákovi. O kandidatúre zatiaľ hovoriť nechcú. "Ak by ma nejaký subjekt, legálny navrhovateľ oslovil, tak samozrejme takýto návrh, kandidatúru by som čestne a zodpovedne zvažoval," vyjadril sa Ján Šanta, prokurátor ÚŠP. 

Rezonuje aj meno Čentéš. Čo ale s Lipšicom? 

Spomína sa aj meno Jozefa Čentéša, zvoleného, no prezidentom nikdy nevymenovaného kandidáta na Generálneho prokurátora SR. Favoritom by ale určite mal byť bývalý dvojnásobný minister. no, Daniel Lipšic by bol skvelý, ale podľa súčasného zákona nemôže kandidovať," vyjadril sa premiér Igor Matovič. Daniel Lipšic nespĺňa podmienku, podľa ktorej by mal byť minimálne 5 rokov sudcom či prokurátorom. "Vzhľadom na to, že v súčasnosti nemôže kandidovať nikto, kto nie je prokurátor, nemám dôvod túto tému komentovať," povedal advokát Daniel Lipšic. 

"Pokiaľ ide o mená, ktoré sú v znútra prokuratúry, som presvedčená o tom, že prokuratúra má schopných  prokurátorov, schopných nie len odborne ale aj osobnostne. Pokiaľ ide o úvahu o zmene zákona o konkrétnych zmenách, najskôr by som sa na túto tému porozprávala s pánom premiérom," vyhlásil prezidentka Zuzana Čaputová.  To, čo si myslia v prezidentskom paláci, to si myslia i na ministerstve vnútra, Lipšic by tak podľa súčasných pravidiel mal byť ako kandidát diskvalifikovaný. 

"Mal by to byť skôr prokurátor, ale ak bude nejaká zhoda, tak to môže ostať len ako právny názor ministerky. Je pravodu aj to, že spoločnosť vníma Daniela Lipšica ako bojovníka za spravodlivosť," dodala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Zdá sa, že premiér Matovič plánuje za Lipšica bojovať i na parlamentnej pôde. "Programové vyhlásenie je schválené," poznamenal Matovič. 

Vládny program - Prokuratúra

"Vláda SR presadí transparentný a širšiemu okruhu kandidátov otvorený model navrhovania a voľby kandidátov na funkciu generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora podľa štandardov pre kandidátov na funkciu ústavného sudcu. Vláda navrhne, aby každé miesto prokurátora bolo obsadzované na základe transparentného výberového konania. Vláda SR zároveň presadí otvorenie Rady prokurátorov aj osobám, ktoré nie sú prokurátormi a ktoré spĺňajú najvyššie morálne a odborné kritériá, pričom úroveň otvorenosti a transparentnosti jej rokovaní nastaví podľa vzoru Súdnej rady." 

 Na budúci rok bude koalícia vyberať hlavu špeciálnej prokuratúry, rozhodovať sa zrejme bude medzi spomínanými menami. Generálny prokurátor by mal byť zvolený na 7 rokov na jedno funkčné obdobie. Ostáva dúfať, že voľbu opäť nebude riešiť polícia, ako v minulosti pri Dobroslavovi Trnkovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy