Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bielom dome sa ocitol ďalší slovenský politik. Maroš Šefčovič ako prvý cestoval v Air Force One
Zdielať na

V Bielom dome sa ocitol ďalší slovenský politik. Maroš Šefčovič ako prvý cestoval v Air Force One

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Po premiérovi Pellegrinim sa v americkom Bielom dome ocitol ďalší politik zo Slovenska. Bol to práve Maroš Šefčovič, ktorý tam tentoraz zastupoval Európsku komisiu. Jemu sa ale podarilo dostať ďalej ako len do Oválnej pracovne. A to priamo na palubu prezidentského špeciálu Air Force One.

Slovenský eurokomisár pre energetiku a niekdajší prezidentský kandidát aktuálne absolvuje svoje americké turné. Na pozvanie amerického prezidenta. Eurokomisár Maroš Šefčovič si po stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom odskočili z Bieleho domu priamo na letisko. Do najstráženejšieho lietadla na svete. "Musím povedať, že išlo naozaj o veľký diplomatický zážitok a to aj z toho dôvodu, že som sa včera dozvedel, že som bol prvým cudzincom, ktorý bol na palube tohto lietadla, od nástupu prezidenta Trumpa do funkcie," uviedol Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie.

​O tom, že si Šefčovič možnosť byť na palube Air Force One užíval, hovoria aj fotografie z jeho konta na Facebooku. Nevynechal ani tradíciu, ktorá je v prípade prvej návštevy amerického špeciálu nepísanou povinnosťou. "Tou tradíciou je, že ten prvý telefonát, ktorý z paluby tohto lietadla urobíte, tak väčšinou voláte manželke, alebo mame. Takže ja som zavolal manželke. A naozaj som sa asi dvakrát pýtal, že či sa to robí. Že áno, áno, je to takou dobrou tradíciou," povedal Maroš Šefčovič.

Celý let z Washingtonu DC, do Lousiany trval približne tri hodiny. Šefčovič ho strávil v spoločnosti Trumpa. Hovorili spolu aj o nedávnej návšteve slovenskej vládnej delegácie. "Väčšinu času, cesty tam aj späť, pretože je to veľmi spoločenský a bezprostredný človek, trávil s nami," opísal cestu podpredseda Európskej komisie. Šefčovič sa tak stal súčasťou delegácie, ktorá v americkej Lousiane otvárala nový terminál na vývoz skvapalneného plynu do Európy. "Už skôr som povedal, Európska únia je rovnako silná, ako Čína. Len o niečo menšia," povedal Donald Trump, prezident USA. 

Podpredseda Eurokomisie absolvoval lietajúcou pevnosťou aj spiatočnú cestu. Okrem nezabudnuteľného zážitku si z paluby lietadla odniesol aj malý suvenír. "Sme všetci dostali aj lentilky s logom Air force one, ktoré som si takisto zobral a ktoré určite zoberiem domov deťom," dodal Maroš Šefčovič.

Celý rozhovor s Marošom Šefčovičom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy