Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ľudskoprávny výbor odporučil odvolanie Sone Pőtheovej. Porušila vraj povinnosť nezávislosti
Zdielať na

Ľudskoprávny výbor odporučil odvolanie Sone Pőtheovej. Porušila vraj povinnosť nezávislosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny schválil uznesenie, ktorým odporučil vláde, aby predložila parlamentu návrh na odvolanie Sone Pőtheovej z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov. Dôvodom je porušenie povinnosti nezávislosti pri výkone funkcie.

Výbor tak urobil na návrh poslanca Ondreja Dostála (SaS), ktorý o tom informoval na sociálnej sieti. Pőtheová na výbor neprišila. Mala na ňom vysvetliť, prečo si úrad pod hrozbou pokuty žiadal informáciu od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku o tom, kto mu poskytol video, na ktorom sa Marian Kočner a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila.

Podľa Dostála predsedníčka úradu Pőtheová na výbor neprišla z dôvodu práceneschopnosti, hoci ju pozvali. Z úradu neprišiel na výbor ani nikto iný. "Úrad poslal dve minúty pred začiatkom výboru písomné vyjadrenie, pod ktorým nebol nikto podpísaný,“ uviedol poslanec Dostál.

Ľudoskoprávny výbor tiež prerokoval informáciu o zisteniach verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o postupe Úradu pre ochranu osobných údajov vo veci vyžadovania informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

Úrad na ochranu osobných údajov žiadal od českého centra pod hrozbou pokuty informáciu o tom, kto mu poskytol video, na ktorom sa Marian Kočner a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila. Predsedníčka úradu Pőtheová v minulosti spolupracovala s obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom.

Spis s názvom Gorila zverejnil na internete anonym v závere roka 2011. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Holúbek v ňom opisuje odposluchy zo stretnutí v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa údajne v rokoch 2005 a 2006 schádzali viacerí verejní funkcionári z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy