Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NA HRANE: Prispeje Smer-SD do Fondu vzájomnej pomoci? Toto sú slová Mihála a Tomáša k sociálnym opatreniam
Zdielať na

NA HRANE: Prispeje Smer-SD do Fondu vzájomnej pomoci? Toto sú slová Mihála a Tomáša k sociálnym opatreniam

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do štúdia politickej relácie TV JOJ NA HRANE sme si pozvali hostí štátneho tajomníka ministerstva práce Jozefa Mihála a poslanca Smeru-SD Erika Tomáša. Vyspovedali sme ich na témy, ako opatrenia pre podnikateľov, živnostníkov, pomoc pre rodičov, či ako vnímajú aktuálne ale aj možné budúce prísnejšie opatrenia pre koronavírus na Slovensku. A kto z nich (ne)bude prispievať do Matovičovho Fondu vzájomnej pomoci?

Fond vzájomnej pomoci expremiér Peter Pellegrini ostro skritizoval. V štúdiu sme sa hneď v úvode opýtali poslanca Smeru-SD Erika Tomáša, čo si o tom myslí on. Smer-SD má podľa jeho slov už dlhšie vytvorený fond na prispievanie ľuďom. "My do fondu pána premiéra určite prispievať nebudeme," vyjadril sa s tým, že podľa neho ide len o marketingový ťah a blaf. Poslanec Tomáš tiež skritizoval aj knihu Jozefa Mihála, v ktorej má radiť ľuďom, ako momentálne postupovať. Podľa jeho slov je to spoplatnené, nič tak neponúka zadarmo, zavádza. Mihál na to reagoval, že Smer odštartoval síce pár dobrých zmien ale nemal to kto vysvetliť. "Vydali ste 13 takýchto videí, spočítal som to. Ale nikto ste to tam poriadne nevysvetlili, ľudia chodili na môj facebook, na moju stránku a pýtali. Čo som na tom urobil zlé, že som odpovedal?," rečnícky sa spýtal Mihál, štátny tajomník ministerstva práce. 

Prísnejšie opatrenia, vypnutie Slovenska - áno či nie?

Podľa Mihála aktuálne zbytočne strašíme ľudí, na druhej strane prísnejšia izolácia prispela k tomu, že čísla nakazených extrémne nenarastajú. Za veľký zázrak označil, že sa zatiaľ nič vážne nestalo a dúfa, že tá krivka stúpať nebude. "Nie som z tohot pohľadu epidemiológ, ani odborník, som bežný občan, ktorý dodržiava nariadenia. Chodíme do práce lebo musíme," poznamenal Mihál. Povedal s tým, že veľmi ťažko sa mu hovorí, lebo v týchto chvíľach má v Žiline rodinného príslušníka veľmi ťažko chorécho.

Podľa poslanca Smeru by "blackout" nebol vhodnou alternatívou, ohrozil by tým oblati ekonomiky, či práce. "Blackout sa to ani nenazýva, možno tak v Matovičovej hlave, to je vypnutie elektriny. Ale keď to už povedal tak okej," poznamenal rozhorčene Tomáš.

"Opatrenia, ktoré prijala Pellegriniho vláda zásadne prispeli podľa Tomáša ku kulminovaniu nákazy, prognózy. Podľa slov Matoviča - blackout, hoci sa to tak nenazýva by spôsobil vážnu ekonomickú situáciu. Mám dojem, že veci prestáva zvládať a týmto to kryje, my predsa nepotrebujeme žiadneho plačúceho premiéra. Zatiaľ nedoniesol ani gram pomôcok, všetko bolo zo zásob, ktoré zabezpečila Pellegriniho vláda, sľúbil testovanie 3000 ľudí denne a dodnes sa to nedeje...," povedal ďalej na adresu premiéra poslanec Erik Tomáš.

Vláda prijala aj niekoľko opatrení, čo sa týka podnikateľskej sféry, zamestnancov, či daní.

  • dávka v nezamestnanosti sa predĺži zo 6 na 7 mesiacov
  •  rozvrhnutie pracovného času bude zamestnávateľ povinný zamestnancovi oznámiť najmenej dva dni vopred, ak sa so zamestnancom nedohodne na kratšom období, a s platnosťou najmenej na týždeň
  • čerpanie dovolenky bude zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi najmenej sedem dní vopred
  • ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre zastavenie alebo obmedzenie činnosti zamestnávateľa na základe rozhodnutia príslušného orgánu, pôjde o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume 80 % jeho priemerného zárobku, najmenej však v sume minimálnej mzdy
  • zavádza sa pravidlo o možnosti zamestnávateľa prikázať prácu z domácnosti
  • dlžníci v Sociálnej poisťovni nebudú pri omeškaní so splátkou platiť žiadne úroky z omeškania
  • dôchodca, ktorý v súčasnosti dostáva svoju penziu poštou a nemá zriadený účet v banke, bude môcť
  • dôchodok dostávať na bankový účet inej osoby, ktorú si sám určí
  • 5000 mamičiek, ktoré počas koronakrízy prestanú poberať rodičovský príspevok, budú dostávať ošetrovné
  • malí a strední podnikatlelia - finančná pomoc sa bude poskytovať vo forme záruky za úver a úhrady úrokov z úveru
  •  odloženie daňových priznaní a platenie daní z príjmov za minulý rok, počíta sa s odsunutím termínu podania daňového priznania až na koniec mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie
  • odklad všetkých začatých daňových exekúcií do konca pandémie a odklad lehoty na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel.

"Nech sa na mňa tí ekonomóvia na druhej strane, tí daňovníci nehnevajú, ale ak máme prijať tieto opatrenia čo najpresnejšie, tak ich prijmeme. V žiadnom prípade nemôžeme povedať, že sme skončili so zmenou legislatívy, nemôžeme zostať stáť a založiť si ruky," vyjadril sa Mihál. Podľa štátneho tajomníka panuje ťažká doba a preto vláda musí v tejto oblasti urobiť všetko čo sa dá. 

Podľa Erika Tomáša, Smer-SD podporujú opatrenia, ktoré sa doposiaľ prijali. "Podporujeme ich, vecne sme o nich debatovali. Hneď tie prvé dve veci boli veľmi dôležité, čo sa týka poberania nemocenského, či čerpania OČR v prípade rodičov. Mali sme ale jednu výhradu v zákonníku práce, ktorú sa nám podarilo odstrániť aj vďaka ministrovi Milanovi Krajniakovi. A nerozumeli sme prečo nezasadá stále tripartita so zástupcami zamestnávateľov, odbormi," podotkol Tomáš s tým, že podľa neho a jeho straníckych kolegov by bolo možno pre pracujúcich rodičov výhodnejšie ako OČR, predĺžiť rodinný príspevok. 

"Je to strašne veľa roboty. Prosím vás, bolo by dobré, keby niekto prišiel a ocenil toho ministra Krajniaka. Od rána do neskorej noci pracuje. Rieši problémy alebo je na vláde alebo v parlamente, stále sa snaží pracovať na zmenách, riešiť problémy," vyhlásil Mihál na čo Tomáš reagoval "Veď práve som to urobil." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy