Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Blahu a Kotlebu ani na tretíkrát nezvolili za predsedov parlamentných výborov
Zdielať na

Blahu a Kotlebu ani na tretíkrát nezvolili za predsedov parlamentných výborov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament v stredu začal v zrýchlenom režime rokovať o novelách zákonov v boji proti koronavírusu, ktoré v utorok navrhla vláda. Definitívne hlasovania o nich by mali byť vo štvrtok.

Ľuboša Blahu zo Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) a predsedu strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu ani na tretí pokus nezvolili za predsedov parlamentných výborov. Blaha kandidoval do čela ľudskoprávneho výboru parlamentu. V tajnej voľbe získal 53 zo 137 odovzdaných platných hlasov poslancov. Na zvolenie za predsedu parlamentného výboru je pritom potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasujúcich členov pléna.

Kotleba sa uchádzal o post predsedu výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ani jemu však poslanci nedali svoju dôveru. Získal totiž iba 54 zo 137 odovzdaných platných hlasov. Nová voľba predsedov parlamentných výborov sa podľa volebného poriadku môže vykonať najskôr na ďalší deň schôdze. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) priblížil, že ešte nie je stanovené, či sa ďalšia voľba vykoná vo štvrtok 2. apríla.

O post predsedu ľudskoprávneho výboru sa bude uchádzať vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS). Nominantom strany do tejto funkcie bude Ondrej Dostál. Nomináciu odovzdala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová predsedovi parlamentu. Informoval o tom Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia SaS. „Dôvodom mojej kandidatúry na post predsedu ľudskoprávneho výboru je snaha sfunkčniť chod výboru. Keďže ustanovujúcu schôdzu výboru môže zvolať len jeho predseda, je nevyhnutné, aby bol predseda zvolený. Smer-SD stále trval na Ľubošovi Blahovi, ktorý je pre nás neprijateľný a ktorý nebol opätovne zvolený," ozrejmil v stanovisku poslanec Dostál. Ako ďalej uviedol, v prípade, že bude zvolený za predsedu výboru, zvolá jeho ustanovujúcu schôdzu, na ktorej budú zvolení podpredsedovia výboru. „Následne sa funkcie predsedu výboru vzdám, ale výbor už bude môcť normálne fungovať, lebo bude mať zvoleného podpredsedu, ktorý bude zastupovať predsedu až do doby, kým bude predseda výboru z radov opozície zvolený,“ vysvetlil Dostál.

Dlžníci so splátkovými kalendármi v Sociálnej poisťovni nebudú pri omeškaní platiť sankčné úroky, avizuje Krajniak

Dlžníci v Sociálnej poisťovni, ktorí majú s poisťovňou dohodnuté splátkové kalendáre, nebudú pri omeškaní so splátkou platiť žiadne úroky z omeškania. V parlamentnej rozprave to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. "Z 10-percentného minimálneho úroku ho rušíme počas krízovej situácie na nulový. Za to, čo dlžník nezaplatí v splátkach počas tohto krízového obdobia, nebude platiť žiadne úroky z omeškania," povedal. Ide o jeden z pozmeňujúcich návrhov, o ktorom by mal vo štvrtok rokovať parlamentný sociálny výbor.

Pre ľudí sa má tiež dočasne obmedziť možnosť platiť sociálne odvody v hotovosti na pobočkách Sociálnej poisťovne. Podľa Krajniaka sa tým dosiahne to, aby sa pracovníčky poisťovne čo najmenej fyzicky kontaktovali s klientmi. "Klienti môžu zaplatiť v hotovosti na pošte a pobočkách bánk," tvrdí. Ďalšie opatrenie sa týka dávky v nezamestnanosti. Novela zákona by sa mala pri zohľadňovaní nároku na dávku v nezamestnanosti uplatňovať spätne od 12. marca tohto roka, kedy boli vyhlásené prvé opatrenia pri mimoriadnej situácii. "Aby aj táto časť marcového obdobia bola započítaná a riešená," povedal.

Dôchodca, ktorý v súčasnosti dostáva svoju penziu poštou a nemá zriadený účet v banke, bude môcť v tomto krízovom období svoj dôchodok dostávať na bankový účet inej osoby, ktorú si sám určí. "Nevieme, dokedy bude pošta schopná, aj vzhľadom na obavy zamestnancov pošty, doručovať dôchodky včas a všetkým dôchodcom," objasnil Krajniak. Riešiť sa má aj situácia približne 5-tisíc mamičiek, ktoré počas tejto krízy prestanú poberať rodičovský príspevok. "Mohli by nastúpiť do zamestnania a prihlásiť deti do škôlky, ale nenastúpia do škôlky, pretože škôlky sú zavreté," upozornil minister. Tieto mamičky by podľa ministra mali dostávať aspoň ošetrovné, teda tzv. OČR na dieťa. "Je to skupina ľudí, ktorú tie opatrenia doteraz nepokrývali," tvrdí.

Zaviesť sa má tiež možnosť, aby žiadosť o nemocenské dávky a dávku v nezamestnanosti mohli ľudia podať do Sociálnej poisťovne elektronicky, bez zaručeného elektronického podpisu. "Slúži to na zvládnutie státisícov žiadostí, ktoré chodia," dodal.

Vládny návrh zákona o online rokovaní obecných či krajských zastupiteľstiev je v druhom čítaní

Vládny návrh zákona, ktorého cieľom je, aby mohli obecné či krajské zastupiteľstvá rokovať online, posunuli poslanci Národnej rady SR (NR SR) do druhého čítania. Svojím hlasom o tom rozhodlo 125 zo 138 prítomných členov zákonodarného orgánu. Z návrhu zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR v súvislosti s ochorením Covid-19, ktorý v utorok 31. marca odobrila vláda, vyplýva, že takéto rokovania zastupiteľstiev by sa mohli uskutočniť prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami komunikačnej technológie. Schôdza parlamentu pokračuje vo štvrtok 2. apríla so začiatkom o 11:00.

Novela Zákonníka práce prešla do druhého čítania

Národná rada SR posunula do druhého čítania návrh novely Zákonníka práce, ktorým sa mení aj zákon o sociálnom poistení. Nezamestnaní, ktorí si v čase krízovej situácie spôsobenej hrozbou šírenia koronavírusu nedokázali nájsť prácu počas šiestich mesiacov, majú dostávať dávku v nezamestnanosti ešte jeden mesiac navyše. V tomto prípade by sa obdobie poskytovania dávky v nezamestnanosti malo predĺžiť zo šiestich na sedem mesiacov. V tomto roku by výdavky na dávky v nezamestnanosti mali po tomto kroku stúpnuť o 14,6 milióna eur, pričom obdobie poberania nezamestnaneckej dávky by sa malo predĺžiť približne 28-tisíc nezamestnaným. Vláda zároveň bude môcť svojim nariadením počas krízovej situácie a ešte dva mesiace po jej skončení dočasne upravovať podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti, podmienky výplaty tejto dávky, dĺžku podporného obdobia, ako aj samotnú výšku dávky v nezamestnanosti. Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo 100 zo 136 prítomných poslancov. Proti boli iba poslanci za Smer-SD.

Po hlasovaní o posunutí legislatívnych návrhov do druhého čítania predsedajúci schôdze prerušil rokovanie 4. schôdze NR SR. Poslanci budú v rokovaní o návrhoch pokračovať vo štvrtok od 11:00.

"Vypne" premiér krajinu? Život na Slovensku by mohol na niekoľko týždňov úplne stíchnuť: 

Súvisiace články