Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister obrany rokoval s prezidentkou Čaputovou. Politikom hrozí, že prídu o hodnosti
Zdielať na

Minister obrany rokoval s prezidentkou Čaputovou. Politikom hrozí, že prídu o hodnosti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Niektorí politici možno prídu o vojenské hodnosti, ktoré získali za zvláštnych okolností. Oznámil to nový minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hlavnou témou ich debaty ale bol aktuálny stav armády a jej pomoc v boji proti koronavírusu.

Hlavná veliteľka ozbrojených síl po vyše hodinovom rokovaní s ministrom a náčelníkom generálneho štábu vyhlásila, že vojaci sú pripravení pomáhať v zložitej situácii. " Zo všetkých informácií, ktoré som sa dozvedela, môžem konštatovať veľmi profesionálny prístup," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Už 28 vojenských lekárov pôsobí v civilných nemocniciach, plus máme k dispozícii 300 zdravotníkov, plus dve desiatky špičkových sanitiek," poznamenal minister obrany Jaroslav Naď.

o sa týka základných funkcionalít, ktoré ozbrojené sily zabezpečujú v súlade so zákonom, aktuálne majú plnú vitalitu na plnenie všetkých týchto spôsobilostí, vrátane v operáciách medzinárodného krízového manažmentu," povedal náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Daniel Zmeko. 


Minister obrany dnes povedal aj to, že sa pokúsi nájsť nejaké právne riešenie, ktoré by odňalo vojenské hodnoti, ktoré v minulosti udelili politikom. "Je to neférové voči vojakom, neférové voči tým, ktorí dnes slúžia, ktorí tu držia 24-hodinové služby, aby niekto, kto je v politickej funkcii dostával umelo z nejakého papalášizmu takéto hodnosti." 

Táto téma negatívne zviditeľnila najmä Andreja Danka, a podľa mnohých to bol začiatok jeho politického úpadku. Rozkazom ho povýšil nominant SNS Peter Gajdoš, pričom preskočil viacero hodností. "Ja si tú hodnosť zaslúžim," poznamenal Andrej Danko. 

"Zďaleka sa to však netýka iba kapitána Danka, ale aj plukovníkov z Ficovej vlády," upozornil minister obrany.  V marci 2016 totiž vtedajší minister Martin Glváč povýšil do plukovníckych hodností takmer všetkých členov končiacej jednofarebnej vlády Smeru. Povýšení mali byť aj Pavol Paška a Ľubomír Jahnátek, ktorí však na to už pre vysoký vek nemali nárok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy