Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Senior ponúkol služby polícii. Patrí ale k rizikovej skupine
Zdielať na

Senior ponúkol služby polícii. Patrí ale k rizikovej skupine

KOMÁRNO / Študent - poslucháč tretieho ročníka Akadémie policajného zboru, ponúkol v tomto neľahkom období svoje služby. Rozhodol sa, že keď bude potrebné, nastúpi ako dobrovoľník. Ide o 80-ročného študenta univerzity tretieho veku.

"Na akadémii policajného zboru sme si rozprávali o týchto veciach, že prípadne si ponúkneme svoje služby," vysvetlil Eugen Farkas, študent akadémie policajného zboru, univerzita tretieho veku. 

Stará škola sa nezaprie. Študent 3. ročníka Policajnej akadémie s 8 krížikmi na chrbte pozorne sleduje závažnú situáciu u nás. Vedomý si svojho veku prišiel na okresné riaditeľstvo s jasnou ponukou: povedzte, čo potrebujete.

"Keď budú potrebovať zaskočiť za niekoho iného, lebo potrebujú súrnejšiu prácu, ja neviem povedzme na vrátnici, alebo takéto niečo, lebo predsa zato je na políciu dosť veľká záťaž," vysvetlil Farkas. 

So spolužiakmi chodia do školy v dvojtýždenných intervaloch. V rámci opatrení v súvislosti so šírením sa koronavírusu majú ale aj oni školu zavretú.

"Mal som taký pocit, že možno, že ma budú potrebovať, keď už má tie vedomosti, tak hádam sa to dá využiť," dodáva Farkas. 

"Za svoju kariéru som sa prvýkrát v živote stretol s takouto ponukou pomoci. Veľmi si to vážime a som milo prekvapený a mi je ľúto mu povedať, že je ohrozená skupina," povedal riaditeľ OR PZ Dušan Dragúň. 

Práca v záhrade, ktorej sa okrem štúdia venuje s veľkým nasadením, musí teraz počkať. Zápis vo vysokoškolskom indexe potvrdzuje, že absolvoval už predmety ako základné pojmy kriminalistiky, forenzná psychológia, závažnosť trestných činov, štandardy pre prácu na mieste činu i obhliadka, ale aj trestné právo.

Celý život pracoval v elektrárni. Na dôchodku začal hľadať niečo na rozšírenie obzoru a vybral si univerzitu tretieho veku. "S policajnou akadémiou som sa dostal kvôli počítaču, aby som sa zdokonalil v tom, aby som sa vedel zorientovať," vysvetlil dôchodca. Dnes už derie svoj druhý notebook a jeho odhodlanie pomôcť ako dobrovoľník je naozaj obdivuhodné.

"Zostávame v kontakte a určite zvážime, keď to bude vhodné a hlavne možné," dodáva Dragúň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy