Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koronavírus: Europoslanci odobrili najväčší záchranný balík, riešili aj nedostatok teplomerov
Zdielať na

Koronavírus: Europoslanci odobrili najväčší záchranný balík, riešili aj nedostatok teplomerov

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Opatrenia, ktoré požaduje vláda od najväčších zamestnávateľov sú nerealizovateľné. Problémom sú bezdotykové teplomery, ktoré sa stali nedostatkovým tovarom, ale aj kilometrové šóry, ktoré by vznikli pred veľkými spoločnosťami. A kým sa zamestnávatelia dohadujú s vládou na ekonomickej záchrane svojich podnikov, v Bruseli sa mimoriadne konalo online zasadnutie, na ktorom europoslanci odobrili najväčší záchranný balík.

Najväčší zamestnávatelia na Slovensku upozorňujú, že na trhu nie sú ani len k dispozícii bezdotykové teplomery. Najbližšia možná dodávka príde až na prelome apríla a mája. 

"V prípade zamestnávateľov, ktorí majú viac ako tisíc zamestnancov je kapacita 1200 ľudí za hodinu, a ak majú ľudia stáť v dvojmetrových odstupoch, tak sa bavíme o tom, že budeme mať kilometrové šóry ľudí pred fabrikami," vyjadril sa Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klub 500.

Zamestnávatelia tak žiadajú vládu o prehodnotenie niektorých opatrení, a aby sme mali také, ktoré sa dajú aj skutočne realizovať. O nedostatku teplomerov na trhu vie aj samotná Európska komisia o majú robiť týto zamestnávatelia? Samozrejme na toto nie je ľahká odpoveď, ale verím, že v priebehu pár dní aj vďaka tomu spoločnému obstarávaniu schopní dodať, verím že na zoznam týchto položiek sú aj teplomery a bude možné pomôcť aj týmto spôsobom veľkým podnikom," poznamenal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. 

"Bude sa to robiť formou spoločného verejného obstarávania, EÚ spísala požiadavky členských štátov, aby mohla zareagovať na potreby v jednotlivých členských štátoch," uviedla Miriam Lexmann, europoslankyňa KDH, EPP. 

 Na mimoriadnom online plenárnom zasadnutí vo štrvrtok europoslanci na diaľku odhlasovali kroky k záchrane leteckých spoločností. Ale zároveň riešili aj to, aby sa ekonomiky zachraňovali s ohľadom na už dohodnutý európsky ekologický dohovor "Pri obnove ekonomiky po korone bude veľmi dôležité, aby sme to robili na prospech aj planéty, aj ľudí," podotkol europoslanec PS, RE Martin Hojsík. 

"Toto online hlasovanie bolo iba prvé, bude nasledovať mnoho ďalších na to, aby sme čo najrýchlejšie dostali finančné prostriedky do členských štátov," dodala Lexmann. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy