Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister vnútra Mikulec v TV JOJ: Dva dni pred vymenovaním som nevedel, že budem minister
Zdielať na

Minister vnútra Mikulec v TV JOJ: Dva dni pred vymenovaním som nevedel, že budem minister

Pozrite si archívnu reportáž o ministrovom odchode z pozície riaditeľa vojenskej spravodajskej služby.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odhalil kšefty u vojenských tajných, čelil diskreditačnej kampani, aby sa napokon stal Matovičovým ministrom vnútra. A to napriek tomu, že v rezorte je nováčikom. Roman Mikulec je prvým ministrom, ktorého si predstavíme v sérii profilových rozhovorov.

V utorok vláda prijala opatrenia, ktoré majú pomôcť v boji proti koronavírusu. Týkajú sa aj ministerstva vnútra. Presnejšie by mali policajti hliadkovať pred nemocnicami a tiež kontrolovať ľudí, či nosia ochranné rúška. "Budeme spolupracovať aj s ministerstvom obrany, respektíve s vojakmi. Taktiež by sa mali zapojiť aj mestskí policajti. Toto opatrenie zvládneme," povedal minister Mikulec.

Roman Mikulec, 48 rokov

- dvaja synovia

- pilot stíhačky

- vysoká škola International Business School v Brne

- plukovník

- ovláda anglický a francúzsky jazyk

Minister dlhodobo pôsobil v zahraničí, v Kanade, v USA, v Bruseli. "Súviselo to s prácou, ktorú som vykonával. Boli to aj diplomatické misie alebo práca spojená s diplomaciou. Bol som aj v Kosove ako šéf analýzy KFOR."

Najkľúčovejším momentom v ministrovej kariére je vstup do vojenského spravodajstva. Verejnosti sa stal známejší po tom, ako zverejnil správu o kšeftovaní vo vojenskom spravodajstve. Policajný zásah, ktorý potom nasledoval Mikulca poznačil. NAKA pristúpila k jeho vozidlu, urobili prehliadku, po ktorej skončil na polícii. Mal sa stať cieľom diskreditačnej kampane preto, že vyniesol informácie o kšeftovaní. "Správa o tunelovaní vojenského spravodajstva sa dostala na svetlo sveta až potom, čo som už nezastával funkciu riaditeľa vojenskej spravodajskej služby. Ani ja ani môj zástupca Vladimír Suchodolinský sme túto správu nezverejnili. Považovali sme sa za profesionálov. Keď ma zastavili, už vtedy som tvrdil, že tá karta, ktorú u mňa našli nie je moja."

Roky sa snažil svoje meno očistiť. "Bolo to náročné. V tom momente sa človek ocitne de facto sám na tie veci, česť výnimkám. Vďaka mojej rodine, najbližším priateľom. Je to veľmi náročné, ale som rád, že to čo som tvrdil 7 rokov, súd potvrdil vo svojom rozsudku."

"Išlo o prevody hnuteľného, nehnuteľného majetku na súkromné osoby, pričom boli deklarované skutočnosti, ktoré sa nikdy nestali. Toto sa dialo,"  vysvetlil Mikulec.

Vzhľadom aj na minulosť, nebol bližší ministrovi rezort obrany? "Bol, pretože dlhé roky som robil v ozbrojených silách ale ja som do volieb išiel s tým, že ak dopadnú voľby úspešne a budem v parlamente, tak budem Jaroslavovi Naďovi - ministrovi obrany, pomáhať, lebo som veril, že sa ministrom stane," uviedol Mikulec.

Romanovi Mikulcovi bude v ministerskom kresle pomáhať aj jeho tajomník Lukáš Kyselica, ktorý je bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila. "Spolieham sa na jeho rady a od začiatku sme išli do toho ako tím. Úprimne poviem, že dva dni pred poverením pani prezidentky, ja som netušil, že budem minister vnútra," priznal minister.

Ako naloží nový minister s policajným prezidentom? "Už aj pre denník N som povedal, že nechcem riešiť personálne veci, najmä teraz, keď bojujeme proti koronavírusu a potrebujeme každého, aby sme tie opatrenia zvládli. Zatiaľ sme si s pánom Lučanským nemali čas sadnúť a dlhšie sa porozprávať, ale na ústrednom krízovom štábe som mu povedal, že osobne proti nemu nemám nič, vnímam jeho prácu tak, že mnoho vecí sa od jeho nástupu pohlo dopredu. Počítam, že je profesionál, a že spoločno budeme bojovať proti koronavírusu," vysvetľuje Mikulec.

Jediné meno, ktoré padlo, že by s ním minister mohol spolupracovať, je Jaroslav Spišiak. Špecifikovať ďalej to už Mikulec nechcel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy