Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ustanovujúca schôdza parlamentu bude v piatok 20. marca, nová vláda nastúpi v sobotu
Zdielať na

Ustanovujúca schôdza parlamentu bude v piatok 20. marca, nová vláda nastúpi v sobotu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ustanovujúca schôdza parlamentu sa uskutoční v piatok 20. marca a k vymenovaniu novej vlády dôjde v sobotu 21. marca. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a budúcim predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽaNO).

Prezidentka Zuzana Čaputová na tlačovej besede uviedla, že akceptuje všetky personálne nominácie na posty členov vlády, ktoré jej navrhol budúci premiér Matovič.  "Zhodli sme s na tom, že odovzdanie a prevzatie moci prebehne v absolútnej spolupráci, konštruktívne a v súčinnosti,"  povedala prezidentka. Aj premiér Peter Pellegrini potvrdil, že odovzdanie moci bude prebiehať slušne a na úrovni. Dosluhujúci premiér tiež potvrdil, že vláda si bude plniť svoju úlohu do poslednej chvíle a on sám sa teraz plne sústredí na boj s koronavírusom, preto odmieta riešiť akékoľvek stranícke nominácie. Budúcemu premiérovi sľúbil plnú súčinnosť jeho samého aj ministrov pri preberaní jednotlivých rezortov. Pellegrini tiež povedal, že všetky úrady ostanú plne personálne obsadené a funkčné. Matovičovi sa ale poďakoval, že ponúkol budúcej opozícii kontrolné výbory v NR SR. 

V prípade konania ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) budú pripravené špeciálne opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu medzi poslancami. "Ochorenia sa nevyhýbajú ani ústavným činiteľom," vysvetlila prezidentka. Dosluhujúci predseda NR SR Andrej Danko (SNS) ju však ubezpečil, že budova parlamentu na to bude pripravená. Menovanie vlády si vie prezidentka predstaviť aj na nádvorí Prezidentského paláca či v Prezidentskej záhrade.

Matovič ani v pondelok, 16. marca, nepovedal mená nových ministrov, ale dodal, že ich oznámi v utorok na tlačovej konferencii. Budúci premiér tiež ubezpečil úradníkov na ministerstvách, že jeho ministri neplánujú žiadne čistky. "Vyzval som ich, aby sme odložili akékoľvek čistky, aby nemali krvavé oči. Musíme zabezpečiť, aby štát fungoval,"  povedal. Matovič sa dnes zúčastní krízového štábu a nechcel verejne kritizovať chyby, ktoré predtým zdôrazňoval v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Líder novej koalície tiež upozornil na nevyhnutnosť nosenia rúšok a vyzval ľudí, aby ich nosili, pretože „rúško nie je hanba“.

Designovaný premiér Igor Matovič (OĽaNO) v piatok 13. marca vyhlásil, že po dvanástich dňoch dospeli hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina, strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí k dohode o vytvorení novej vlády. V parlamente budú disponovať ústavnou väčšinou, keďže spolu obsadia 95 mandátov. OĽaNO ovládne v novej vláde sedem ministerstiev, Sme rodina a SaS dostali tri ministerské kreslá a Za ľudí dve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy