Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V dvoch obciach mohli voliť hneď dvakrát. Popri voľbách do NR SR odvolávali vedenie obce
Zdielať na

V dvoch obciach mohli voliť hneď dvakrát. Popri voľbách do NR SR odvolávali vedenie obce

Google News Button Sledovať správy

OKRES PREŠOV / V niektorých dedinách vhadzovali v sobotu do urien viac obálok. V dvoch obciach v okrese Prešov okrem volieb do Národnej rady SR odvolávali tamojších starostov. V Dulovej Vsi a v Rokycanoch totiž odsúhlasili obecné zastupiteľstvá referendá o odvolaní starostky a starostu.

"Keď sú voľby národnej rady, tak je väčšia pravdepodobnosť na úspešného referenda," myslí si obyvateľ Dulovej Vsi. Voliči v Dulovej Vsi neďaleko Prešova mali možnosť voliť hneď dvakrát, a to buď vo volebnej miestnosti na prvom poschodí alebo v referendovej miestnosti o poschodie nižšie. Voľby sú platné, aj keby prišiel len jeden jediný volič, referendum je však úspešné, ak sa jej zúčastní aspoň 50% voličov. Podľa zákona tieto voľby ale nemožno spájať, preto boli v obci dve miestnosti a dve komisie. Niektorí boli iba v jednej miestnosti, iní odhlasovali hneď dvakrát. 

"Informáciu o konaní referenda v deň volieb nám obce nemusia hlásiť, my im však neodporúčame, aby sa referendum konalo v ten istý deň ako parlamentné voľby, nakoľko treba mať nie jednu volebnú miestnosť, ale dve, rovnako dve komisie, čo v malých obciach nie je jednoduché zabezpečiť," poznamenala hovorkyňa MV SR Lucia Kirinovičová. 

Rovnakú situáciu majú aj v Rokycanoch, aj tu majú dve miestnosti a dve komisie - volebnú a referendovú. V Rokycanoch aktuálne rekonštruujú obecný úrad, a tak jedna z miestností, aby to bolo oddelené, bola na chodbe. História na Slovensku vypovedá o skutočnosti, že máloktoré bolo platné práve pre nízku účasť, no história pamätá aj komunálne voľby v Martine, kde to spojili s referendom. Kým na voľby došlo 60% voličov, na referendum len 23%. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy