Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Pyrotechnici odpálili vyzbieranú muníciu a my sme boli pri tom!
Zdielať na

VIDEO: Pyrotechnici odpálili vyzbieranú muníciu a my sme boli pri tom!

VOJENSKÝ VÝCVIKOVÝ PRIESTOR VALAŠKOVCE / Muž pri oraní v záhrade našiel stokilovú leteckú bombu. Aj tento nález skončil v rukách policajných pyrotechnikov. Muníciu, ktorú vyzbierali na celom východnom Slovensku, spoločne a naraz odpálili. Boli sme pri tom.

Kým v zime sneh väčšinou mnohé kúsky na niekoľko týždňom ukryje, teraz to neplatí. "Táto zima je trošku mäkšia, nenasnežilo a tie nálezy sa objavujú. Je tu munícia vyzbieraná z celého východného Slovenska, nemecká, sovietska, z 1. aj 2. sv. vojny," poznamenal pyrotechnický inšpektor ministerstva vnútra Ján Pustelník. 

Zaisťovali delostrelecké nemecké aj sovietske míny, no tiež rôzne granáty a nielen to. "Nachádzajú sa dosť často aj protipechotné míny nemeckej výroby," vysvetlil pyrotechnik KR PZ Prešov. 

VVP Valaškovce je jediné miesto na východnom Slovensku, kde pyrotechnici kontrolovane likvidujú muníciu, ktorú vyzbierali v civilnom priestore. Hrdza na povrchu neznamená prekážku v tom, aby bola munícia funkčná.

Viac ako 70-ročnú muníciu sme aj otestovali. "Je to z obdobia 2. sv vojny. Ideme to zapáliť, aby ste videli, že to vo vnútri napriek tomu, že to má toľko rokov, horí," uviedol pyrotechnik KR PZ Prešov. Zozbierané nálezy postupne uložia do trhacích jám. Navrch umiestnia náloživo a kontrolovanými odpalmi bezpečne zlikvidujú.

Munícia sa najčastejšie objavuje pri výkopových prácach, pri ťažbe dreva, turistike, no i pri búraní starých domov. "Väčšinou si ľudia nechávali muníciu, väčšinou ručné granáty v strechách," skonštatoval pyrotechnik KR PZ Prešov. 

"Postup pri oznamovaní je dosť dobrý a ľudia si uvedomujú, že je to nebezpečné a treba volať políciu," skonštatoval Pustelník. "Dedko pri dome oral a vždycky mu dvíhal pluh na určitom mieste. Myslel, že je to kameň a nakoniec z toho bolo stokilová letecká bomba sovietskej výroby," opísal nález pyrotechnik. 

Pyrotechnici napriek dlhoročným skúsenostiam žiadny nález neberú na ľahkú váhu. "Určite rešpekt tam musí byť stále a opatrnosť," potvrdil pyrotechnik KR PZ Prešov. 

Psík zomrel po tom, čo ho na smrť vydesila pyrotechnika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy