Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vandalizmu v Stupave odzvonilo. V parkoch plánujú nainštalovať kamerový systém
Zdielať na

Vandalizmu v Stupave odzvonilo. V parkoch plánujú nainštalovať kamerový systém

STUPAVA / V Stupave majú kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. V okolí kaštieľa je park, ktorý má síce brány aj ich zamykajú, ale vandali sa tam nemajú problém dostať. Našli sme v historickom murovanom plote niekoľko dier. Vyčíňaniu vandalov by už malo odzvoniť, v parku plánujú nainštalovať kamerový systém. Ak ich dolapia, hrozí im väzenie až na 8 rokov.

Vandali v kaštieľskom parku v Stupave poškodili budovu, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Podľa ľudí nákresy postupne pribúdajú a nikto s tým nič nerobí. "Hlavne vo večerných hodinách sem chodia mladí ľudia, ktorí imponujú alkoholu aj niečomu inému," povedal jeden z obyvateľov Stupavy.

​Napriek tomu, že dve vchodové brány zamykajú, ľudia si skracujú cestu cez park. Len nedávno opravili most, cez ktorý vedie cesta do budovy, na plot peniaze nezvýšili. "Barokový mostík stal takmer milión eur a rovnako zodpovedne bude Bratislavský samosprávny kraj pristupovať aj k rekonštrukcii oplotenia tohto parku," vyjadrila sa Veronika Beňadiková, tlačové oddelenie Bratislavského samostatného kraja.

"Oslovil sa pamiatkový úrad na komplexné riešenie revitalizácie toho plota, kde bol oslovený, projektant, statík na ďalšie riešenie," uviedol riaditeľ domova sociálnych služieb v Stupave Michal Petrovaj. Ten zároveň uviedol, že o grafitoch na stenách budovy vedia a oznámili to aj policajtom.

Vandalom, ktorí poškodili steny kaštieľa pri dolapení hrozí väzenie. "Pokiaľ by to bola však národná kultúrna pamiatka, tam sa zvyšuje trestná sadzba na tria až osem rokov," skonštatoval náčelník mestskej polície v Stupave Milan Válek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy