Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pokoj zbraniam v Afganistane. Spojené štáty podpísali mierovú dohodu s Talibanom
Zdielať na

Pokoj zbraniam v Afganistane. Spojené štáty podpísali mierovú dohodu s Talibanom

DAUHA / Spojené štáty podpísali mierovú dohodu s militantným hnutím Taliban, ktorej cieľom je ukončiť 18 rokov trvajúci konflikt v Afganistane. Nasledovať by mali aj rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom.

Spojené štáty a afganské radikálne hnutie Taliban v sobotu v katarskej metropole Dauha podpísali historickú dohodu, ktorá je základom pre stiahnutie vojsk USA a ďalších krajín Severoatlantickej aliancie z Afganistanu do 14 mesiacov a politické urovnanie pomerov v krajine. Afganský prezident Ašraf Ghana podľa agentúry Reuters vyhlásil, že verí,
že dohoda medzi USA a Talibanom povedie k trvalému pokoju zbraní v krajine. Mierové usporiadanie v Afganistane môže ale podľa analytikov ohroziť vnútropolitické spory či neochota všetkých príslušníkov Talibanu dodržiavať prímerie. 

Delegáciu USA na podpisovej ceremónii viedol minister zahraničia Mike Pompeo a americký osobitný vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad, ktorý vyjednávanie s Talibanom od roku 2018 viedol. Taliban potom zastupoval okrem iného aj jeden zo zakladateľov hnutia mulla Abdul Ghani Baradar.

"Budeme pozorne sledovať, či Taliban dodržiava podmienky dohody," povedal Pompeo a varoval, že táto dohoda nemusí znamenať vôbec nič, ak nebudú podniknuté skutočné kroky a dodržané sľuby a záväzky. Zdôraznil,
že cieľom USA je bezpečný Afganistan, kde nebude miesto pre teroristické zoskupenia. Taliban sa v dohode zaviazal, že už nebude udržiavať kontakty s teroristickými organizáciami Al-Káida a Islamský štát (IS) a že bude bojovať proti ďalším teroristickým zoskupeniam.

"Taliban v uplynulom týždni preukázal, že ak chce žiť v mieri, môže tak urobiť," uviedol Pompeo. Na adresu Talibanu povedal, že sa hnutie pre mierové rozhovory rozhodlo potom, čo zistilo, že vojenské víťazstvo je pre neho nemožné.

Baradar v prejave pred podpisom dohody povedal, že Taliban je pripravený stanovené podmienky dodržiavať.
Vznik dojednania označil za víťazstvo pre Afganistan, všetkým účastníkom rozhovorov potom poďakoval za ich prácu. K budúcemu politickému usporiadaniu v krajine povedal, že chce v Afganistane islamské zriadenia. Zároveň vyzval všetky politické hnutia v krajine, aby spolupracovali na vytvorení islamského systému. Obrátil sa tiež na Pakistan, Indonézii, Čínu, Rusko a ďalšie krajiny, aby sa podieľali na budúcej obnove vojnou zničeného Afganistanu.

K prímeriu už mohlo dôjsť oveľa skôr. Donald Trump ale rokovania o prímerí zrušil: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy