Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Slovensku je kritický nedostatok detských lekárov. Polovica pediatrov je už v dôchodkovom veku
Zdielať na

Na Slovensku je kritický nedostatok detských lekárov. Polovica pediatrov je už v dôchodkovom veku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nezáujem, náročnosť, veľa administratívy a málo peňazí sú dôvodom, prečo vraj medikov neláka práca v ambulanciách. Veľká časť pediatrov ordinuje v dôchodkovom veku a všetci sa doslova modlia, aby ešte stále pracovali.

Detskí lekári sa hrozia toho, že kolega zo susednej ambulancie odíde do dôchodku a už k tisícke pacientov im tak pribudnú ďalší. "Tisícsedemsto pacientov, tak to už je úplne neúnosné. Takže, to sa už dá zvládať extrémne ťažko," vraví pediatrička Katarína Šimovičová. 

"V ambulancii máme minimálne 10 telefonátov a mailov denne, či vezmeme do starostlivosti nového pacienta," potvrdila pediatrička a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová. "Hrozí naozaj kolaps a ten podľa môjho názoru už prišiel," dodala Katarína. 

Poslanci napriek týmto výkrikom hodili do koša reformu zdravotníctva, s ktorou prišla ešte ministerka Andrea Kalavská. Tá obsahovala čiastkovú reformu aj pre ambulantný sektor a mohla uľahčiť prílev nových síl cez dočasnú stáž. "To znamená, že ak ste lekár z tretích krajín a máte diplom z medicíny, môžte rok v našich nemocniciach pôsobiť, ale musíte supervíziu. A potom si urobíte skúšku z jazyka a z tej vašej špecializácie," vysvetľovala vtedy Kalavská. 

Že ambulantnému sektoru hrozí kolaps informovala kolegov na bezpečnostnej rade štátu. Zdá sa ale, že problém nevnímajú ako veľmi horúci, a to napriek tomu, že sú lokality mesiace problém zohnať pediatra, ale aj iných lekárov. "Už jedine štát v spolupráci so zdravotnými poisťovňami toto vie riešiť, lebo my ako župa nevieme žiadnemu lekárovi prikázať, aby svoju ambulanciu premiestnil do oblasti, kde je jej nedostatok," vysvetľuje Jana Ježíková, riaditeľka odboru zdravotníctva pre Bratislavský samosprávny kraj. 

Situáciu by dočasne od nového roka malo zmierniť opatrenie, ktoré skráti o rok špecializované štúdium v niekoľkých odboroch. "Pokiaľ sa stane z lekára pediater, to trvá určitý čas. A ja sa bojím, čo bude cez to obdobie," uviedla teraz už bývala ministerka Kalavská. Ostáva po nej na stoje aj ďalší návrh. A síce, aby lekári s nadmerným počtom pacientov, dostali viac peňazí a mohli si tak zaplatiť ďalšiu zdravotnú sestru, ktorá by ich odbremenila od administratívy. 

Vyriešiť túto situáciu vníma ako prioritu aj opozícia. "V podstate urobili rebríček najviac nedofinancovaných ambulancií a rokujú s poisťovňami o tom, že tieto ambulancie by mali byť dofinancované. To je práve tých 180 miliónov eur, ktoré deklarujú, že im chýbajú v rozpočte na ambulancie," vraví poslankyňa Jana Cigániková. "A ten systém platieb pre primárnych lekárov my máme nastavený tak, že tomu primárnemu lekárovi sa bude oplácať zamestnať si viac zdravotných sestier, ktorým zvýšime kompetencie, čiže tým pádom odbremenia čiastočne lekára," dodal poslanec Marek Krajčí. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy