Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
(Pred)posledný parlament prejedná aj našich vojakov v Iraku. Fico ale naznačuje, že by rád škrtal v programe
Zdielať na

(Pred)posledný parlament prejedná aj našich vojakov v Iraku. Fico ale naznačuje, že by rád škrtal v programe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Téma "naši vojaci v Iraku" sa dostane aj na pôdu Národnej rady. Jej predseda Andrej Danko navrhuje uznesenie, ktorého obsah ešte nie je úplne známy. A úplne známe nie je ani to, či schôdza s dlhým zoznamom návrhov nebude napokon podstatne kratšia. Robert Fico už dnes naznačuje, že by rád znova škrtal v jej programe.

Už o pár dní sa na koaličnej rade bude okrem iného hovoriť aj o špeciálnom uznesení NR SR, ktoré sa dotkne situácie na blízkom východe. Slovensko by nemalo byť zatiahnuté do konfliktu medzi Iránom a USA. "To hlavné, a to je výzva na kolektívne rozhodnutie a nie individuálne konanie ktoréhokoľvek členského štátu, to by tam malo byť obsiahnuté. To uznesenie môže smerovať aj k stiahnutiu vojakov," uviedol Andrej Danko, predseda NR SR. 

Hoci ani opozičné strany neschvaľujú kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, to ešte stále neznamená, že podporia Dankovo uznesenie v parlamente. "Uznesenie NR SR k takémuto niečomu je zbytočné politikárčenie a je to predvolebná kampaň Andreja Danka," vyjadril sa Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽaNO. 

Faktom ale je, že 21. januára parlament znovu zasadne možno posledný raz. Poslanci by mali prerokovať prezidnetkou vrátený zákon o pozemkových úpravách, ale napríklad aj Ficovo zlato z Veľkej Británie. Do programu sa vracia dlhý zoznam opozičných návrhov. Opozícia má v parlamente svoj Lex Haščák. Otázkou je, či Róbert Fico napokon nenavrhne to, čo na ostatnej schôdzi, čiže vyradiť z programu všetky opozičné návrhy. "Ale prečo by sme mali preberať 40 alebo 60 zákonov v prvom čítaní od opozície. V tom nevidím žiadny zmysel. Veď to je míňanie času. Pretože tie zákony sú nedorokovateľné," povedal Robert Fico, predseda Smer-SD. 

Všetko teda nasvedčuje tomu, že Robert Fico použije osvedčený vyhadzovací scenár v repríze. "Budem opäť viesť aj náš klub k tomu, aby sme urobili všetko pre to, že schôdza sa bude zaoberať len tým, čo môže dorokovať," poznamenal Robert Fico. 

Pravdepodobne neočakávajúc si Andrej Danko od opozície vyslúžil dokonca aj pochvalu. "Chcem poďakovať Andrejovi Dankovi, že zvolal tú schôdzu. Ak budú schválené v prvom čítaní akékoľvek návrhy zákonov v ten dátum, tak je ešte čas do volieb zrealizovať riadne druhé a tretie čítanie. To znamená, že nič nebráni NR SR, aby si splnila svoje legislatívne povinnosti," povedal Miroslav Beblavý, predseda Spolu. "Osobne som zástanca toho, aby sa všetko prerokovalo, aby sa nikomu neublížilo," dodal Andrej Danko. 

Ak by sa na najbližšej schôdzi schválili niektoré návrhy v prvom čítaní, nasledovala by ešte jedna, zrejme posledná parlamentná schôdza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy