Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V plnom nasadení alebo už len kúriť a svietiť? V úrade ostáva ministrom menej ako 60 dní
Zdielať na

V plnom nasadení alebo už len kúriť a svietiť? V úrade ostáva ministrom menej ako 60 dní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mala by vláda pracovať v plnom nasadení alebo sa už radšej do ničoho nepúšťať? Premiér avizuje, že nemieni len kúriť a svietiť, no zatiaľ nevieme, čo má ešte v pláne. V úrade pritom jemu a ministrom ostáva už len menej než 60 dní.

Písal sa rok 2011 a vládu Ivety Radičovej nechali vykrvácať vlastní a práve vtedy zľudovel výrok, že z vlády sa stáva politický údržbár. "Poznáte môj výrok - svietiť a kúriť," vyriekol povestnú vetu Robert Fico, predseda Smer-SD. 

Tak ako v kancelárii nemienila slová Roberta Fica rešpektovať Iveta Radičová, tak zrejme neurobí ani Peter Pellegrini hoci jeho vláda dovládne zrejme s plným mandátom. Peter Pellegrini síce do konca funkčného obdobia neavizuje veľké reformy, no napriek tomu nechce už len "kúriť a svietiť". "Vláda a ani jednotlivé rezorty nemôžu prestať pracovať len kvôli tomu, že sa blížia voľby. A povedať, že tak teraz ideme tri mesiace len kúriť a svietiť a neideme nič robiť. To nie je dobré pre štát, to nie je dobré pre obyvateľov tejto krajiny. A keď to poviem tak ľudovo, ministri a ja dostávame riadny plat až do posledného dňa kým sme vo funkcii, až do posledného dňa musíme pracovať," vyjadril sa Peter Pellegrini. 

"V každom prípade už parlament nefunguje, to znamená, že tvorba legislatívy je už za nami. Máme pred sebou tú každodennú prácu, ktorá je a aj bola štyri roky. Beží operačný program, riešime projekty, robia sa výzvy. Kotlíkovú dotáciu doťahujeme, teraz cez environmentálny fond prvú veľkú výzvu na odkanalizovanie," povedal László Sólymos, minister životného prostredia SR. 

"Určite nie len kúrenie a svietenie, ale ak prídu nejaké akútne veci, ktoré bude treba riešiť, tak sa tomu postavíme. Ja myslím, že budeme pracovať stále v bežnom režime. V zásade to hlavné sme už sme splnili," vyjadrila sa aj Martina Lubyová, ministerka školstva. 

"Niečo nové nebudeme určite rozrábať, lebo to už nemá zmysel, ale budeme doťahovať veci v rámci programového vyhlásenia vlády," dodal aj Peter Žiga, minister hospodárstva SR. 

Ku kúreniu a svieteniu sa ale na ministerstve spravodlivosti pridá aj balenie. Rezort sa totiž sťahuje z budovy najvyššieho súdu so budovy zváračského ústavu. "Rozhodne sa zbalím a budem čakať na termín, keď mi oznámia, že teraz sa môžem sťahovať," poznamenala Edita Pfundtner, poslankyňa NR SR.

Vláda by mala začať rokovať 15. januára a čakať by ju malo približne 6 rokovaní. Kabinet sa ale viac ako inokedy môže zmeniť na bojové pole. "My sme v predvolebnom boji súperi, ale na pozadí zostávame priatelia," povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva. "Mali by sme byť k Pellegrinimu tolerantní, nechať ho sa už len usmievať, za 2 roky nič poriadne neurobil, len krajinu zadĺžil," vyjadril sa Igor Matovič, predseda OĽaNO. "Koalícia sama odmietla už pred voľbami čokoľvek robiť, keď vlastne zavrela parlament. Ale myslí, si, že vláda má vždy povinnosť do posledného dňa vykonávať dobré opatrenia, takže ak majú na stole dobré opatrenia, nech ich vykonávajú až do dňa volieb," dodal Miroslav Beblavý, predseda Spolu. 

Vláda bude rokovať aj po 29.2., po voľbách, až do momentu, kým prezidentka nevymenuje nového premiéra a nových ministrov. Súčasní ministri sú tak na tom o poznanie horšie ako poslanci, ktorí do práce prídu už iba raz na mimoriadnu schôdzu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy