Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Matovič ponúkol miesto na kandidátke KDH. Hlina ho odmietol a uviedol aj dôvod
Zdielať na

Matovič ponúkol miesto na kandidátke KDH. Hlina ho odmietol a uviedol aj dôvod

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hnutie OĽaNO s Kresťanskou úniou ponúkajú KDH polovicu miest na kandidátke do parlamentných volieb 2020, uviedli lídri oboch strán Igor Matovič a Anna Záborská. V utorok spoločne oznámili, že na kandidačnej listine OĽaNO do parlamentných volieb bude Kresťanská únia, ktorá dostane 15 miest. KDH ale do parlamentných volieb 2020 na spoločnej kandidátke s hnutím OĽaNO nepôjde. Alojz Hlina aj vysvetlil prečo.

Matovič ponúkol KDH aj možnosť mať vlastný program. Zároveň bude môcť po voľbách KDH vytvoriť v parlamente vlastný poslanecký klub. "Tretie miesto na kandidátke ponúkame predsedovi Alojzovi Hlinovi s tým, že pred ním nebude žiadny iný aktívny politik. Ja by som bol posledný a pani Záborská štvrtá. Ponuka expiruje 17. novembra,“ povedal líder OĽaNO. Podľa Záborskej musia mať kresťania silné zastúpenie v parlamente. Tvrdí, že kresťanské parlamentné strany vždy stáli na dobrej strane a dokázali potlačiť svoje záujmy v prospech Slovenska. 

KDH v piatok popoludní oznámilo svoje rozhodnutie - do parlamentných volieb 2020 na spoločnej kandidátke s hnutím OĽaNO nepôjde. Ako uviedol predseda KDH Alojz Hlina na Facebooku, KDH ako tridsaťročná strana sa nemôže spojiť so stranou, ktorá je firmou jej predsedu a má štyroch členov. "Igor Matovič, verný svojmu inštinktu škorpióna využíva každú možnosť, aby zaútočil na KDH. Zajtra máme Radu KDH vo Zvolene. Bývalo dobrou tradíciou starých harcovníkov KDH v deň pred Radou pokúsiť sa cez tlak z vonku vyvolať určitú atmosféru na rokovaní Rady. Igor Matovič 20. septembra tiež presne v deň pred našou Radou KDH zvolal tlačovku, na ktorej nám dával dobré rady a na nej predpovedal, že sa niečo na Rade chystá a podobné konštrukcie. Vtedy to nevyšlo. Dnes majú druhý pokus a je posilnený aj o pani Záborskú. Je mi to ľúto. Dnes zaznela falošná výzva na spájanie," reagoval Hlina.

Na margo strany Kresťanskej únie, ktorej líderka je Anna Záborská, povedal Hlina, že nepôjde na kandidátku ani so stranou, ktorá bola tesne pred eurovoľbami kúpená. "Dnes sú v politickom priestore traja politici, ktorí nezakladali stranu poctivo, ale oklamali demokraciu cez kúpenie inej strany. Sú to páni Kollár a Harabin a pani Záborská. Nech si každý na to urobí svoj názor. Matovič ako najväčší bojovník proti smerákom a korupcii plánuje teraz vyviesť do parlamentu stranu, ktorá má pochybné financovanie," pokračoval. Ná záver predseda hnutia uviedol, že Igor Matovič chcel zničiť KDH už dávno a dnes má aj spojencov. 

OĽaNO i KDH mali v poslednom októbrovom prieskume agentúry AKO preferencie tesne nad hranicou potrebnou na vstup do parlamentu. Hnutiu OĽaNO namerali podporu 5,8 percenta rozhodnutých voličov, KDH malo 5,6 percenta.

Matovič zverejnil údajnú komunikáciu medzi Martinom Glváčom a Marianom Kočnerom, ktorá je dôvodom, prečo opozícia zbierala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej cieľom bude odvolať Martina Glváča z postu podpredsedu NR SR. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy