Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maďarské politické strany Most-Híd, SMK a MKDSZ-MKDA pôjdu do volieb na spoločnej kandidátke
Zdielať na

Maďarské politické strany Most-Híd, SMK a MKDSZ-MKDA pôjdu do volieb na spoločnej kandidátke

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Maďarské politické strany Most-Híd, Strana maďarskej komunity (SMK) a Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (MKDSZ-MKDA) sa dohodli na spoločnej kandidátke. Predsedovia strán ale na jej čele nebudú stáť.

Ako informovala hovorkyňa Most-Híd Klára Magdeme, strany pôjdu do budúcoročných parlamentných volieb na kandidačnej listine spoločnej volebnej strany, ktorú pod názvom "Strana regiónov Most MK“ vytvorí MKDSZ-MKDA. Predsedovia strán nebudú na čele kandidátky.

"Delegácie sa medziiným dohodli aj na tom, že strany vytvoria spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program. Kandidáti na spoločnej kandidačnej listine musia akceptovať hodnotové rozdiely strán a navzájom nemôžu viesť antikampaň. Strany zabezpečia kvóty aj pre kandidátov iných národností. Úspešní kandidáti po voľbách v parlamente vytvoria spoločný poslanecký klub,“ priblížila Magdeme.

Spoločný návrh v ďalšom kroku prerokujú predsedníctva jednotlivých strán. Ak predsedníctva návrh prijmú, strany budú s ďalšími stranami rokovať spoločne.

„Ak to však budú vedieť vysvetliť svojim voličom, tak je tam veľká šanca, že prejdú do Národnej rady SR,“ myslí si Baboš. To, že na čele kandidátky nebudú predsedovia strán hodnotí politológ ako strategický krok. "Je to taký ústupok či kompromis, ktorý obe strany urobili, aby dospeli k spoločnej dohode,“ dodal Baboš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy