Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Termín predloženia štátneho rozpočtu je na spadnutie. Koalícia si ale namiesto stretnutia posiela odkazy cez médiá
Zdielať na

Termín predloženia štátneho rozpočtu je na spadnutie. Koalícia si ale namiesto stretnutia posiela odkazy cez médiá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci sa nezadržateľne blíži 15. október, teda termín na predloženie štátneho rozpočtu, koalícia si ešte za jeden stôl nesadla. Naopak posledné týždne si Smer s SNS posiela hlavne cez médiá ostrejšie odkazy. Naposledy sa lídri s meškaním stretli po oslave Roberta Fica pred voľbou ústavných sudcov. Deň na to koaličnú radu zrušil Andrej Danko.

Minister Kamenický na rozpočte intenzívne pracuje. Premiér priznáva, že koaličná rada sa od tej poslednej, ktorú odložil Andrej Danko ešte nestretla. "Zatiaľ nie, čakáme na koaličného partnera Smeru," uviedol Béla Bugár, predseda Most-Híd. "Sme viazaní zákonmi a ten rozpočet musí mať parametre maximálneho deficitu vo výške pol percenta HDP. Iný rozpočet pán minister, bez ohľadu na to, čo povie koaličná rada, ani predložiť nemôže. Takže my zatiaľ pracujeme a je teraz na lídroch koaličných strán, či sa ešte do 15. stretnú alebo sa rozpočtom budú zaoberať až v Národnej rade," informoval Peter Pellegrini. 

​Kde to v koalícii presne viazne zatiaľ nie je zrejmé. Premiér Peter Pellegrini sa s Andrejom Dankom stretol naposledy zoči-voči na autosalóne minulý týždeň. Béla Bugár vraj s Andrejom Dankom telefonovali v utorok a údajne sa čaká na to, aký termín ponúkne Smer. "Nemám zatiaľ informáciu, kedy bude zvolaná koaličná rada," poznamenal Peter Pellegrini. Isté je len, že Andrej Danko má jasnú podmienku, ako chce pokračovať v koaličných debatách. A práve tam by mohla kosa naraziť na kameň. Keďže práve zákon o minimálnych dôchodkoch z dielne SNS predpokladá nemalé nároky na štátny rozpočet. "Jedna z mojich podmienok je, že pozrime sa aj na minimálne dôchodky čím skôr, a to je celé," vyjadril sa predseda SNS. "Ja si myslím, že si najprv treba sadnúť, vysvetliť si niektoré veci, lebo zdvihnúť len minimálny dôchodok a zároveň zásluhovosť nemať na mysli, ja si nemyslím, že to je dobré. To znamená, že budeme diskutovať," povedal Béla Bugár. "Rozpočet už nemôže nejakým spôsobom slúžiť na plnenie snov jednotlivých politických partnerov. Rozpočet bude vizitka vládnej koalície, ja si myslím, že každý zodpovedný politik si uvedomí, čo je dôležitejšie pre krajinu. Mať schválený právoplatný rozpočet alebo vyvolať ohľadom verejných financií nejakú krízu. Ja pevne verím, že si všetci vyberú tú prvú možnosť," dodal premiér. 

Robert Kaliňák túži po politickom dôchodku

Ďalšiu dôležitú zmenu v utorok oznámil aj Robert Kaliňák, ktorý definitívne potvrdil, že za Smer už kandidovať nebude a skončí aj ako podpredseda strany. Dôvodom vraj ale nie je jeho kontroverznosť, ale jeho túžba po politickom dôchodku a rodine. Hoci bol dlhoročným ministrom vnútra, stále odmieta zodpovednosť, či akékoľvek spojenia, ktoré postupne vyplavuje údajná komunikácia Mariána Kočnera cez aplikáciu Threema. Neprekáža mu ani to, že jednotkou na kandidátke Smeru bude Peter Pellegrini. Napriek tomu, že práve on bol dlhé roky považovaný za korunného princa Roberta Fica. V centrále strany sa objavuje už len sporadicky

Súvisiace články

Najčítanejšie správy