Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SaS zažíva zemetrasenie. Nezhody medzi predsedom a poslancami vrcholia
Zdielať na

SaS zažíva zemetrasenie. Nezhody medzi predsedom a poslancami vrcholia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Sloboda a Solidarita zažíva zemetrasenie. Nezhody medzi Richardom Sulíkom a niektorými jej známymi tvárami vrcholia. Stranu síce zatiaľ viacerí rebeli neopustili, no Sulík očakáva, že budú robiť naprieky. Za prvoradé však považuje urobiť v strane poriadok a udržať ho.

SaS má za sebou hektický víkend. Niektoré zo známejších tvárí strany sa nedostali na kandidátku pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami a Natália Blahová bola zo strany vylúčená. Predseda Richard Sulík ale situáciu nevidí ako tragickú. "Ale tak horšie sme zažili v 10-ročnej histórii. Spravili sme poriadok, väčšina strany ukázala skupinke, ktorá strane škodila, že si to neželá, to nie je žiaden rozkol," uviedol predseda SaS Richard Sulík. 

Richard Sulík vraví, že kolegom sľuboval výmenou za zmenu ich postojov miesta na kandidátke. "Ponuky na zmierenie boli do poslednej chvíle," povedal Richard Sulík. Oni to ale vidia inak. "To nie je pravda, so žiadnou takou ponukou neprišiel," oponuje poslanec Jozef Rajtár. "Hlavne žiadal úplne neprijateľnú vec, aby ľudia, ktorí boli v republikovej rade, niekoľkí, vzdali mandátu. To je na úrovni kupovania poslancov," doplnil podpredseda Ľubomír Galko. 

Členovia rebelujúceho, takzvaného demokratického krídla ešte zvažujú, čo ďalej a či vôbec zotrvajú v politike. "Nevylučujem, že budem v politike pokračovať, u mňa je to 50 na 50. Stále som podpredseda SaS aj člen republikovej rady. Svoju budúcnosť so stranou SaS už nespájam, ani nie kvôli kandidátke, ale pre vylúčenie Natálii Blahovej," povedal Ľubomír Galko. Ľubomír Galko dodal, že sztranu je možné opustiť veľmi jednoducho: "Platíme členské do konca roka, keď ho nezaplatíte, automaticky vám zanikne členstvom, je tu stále taká možnosť pre tých, ktorí chcú odísť tichšie a pokojne, jednoducho nezaplatia členské. Nemusia robiť veľké akty vystupovania."

V pondelok o 17:00 sa v centrále strany mala konať republiková rada, ktorá má 12 členov. "Žiaľ, našich šesť kolegov z demokratického jadra neprišlo, traja sa ospravedlnili, aj keď dvaja iba 20-30 minút pred začiatkom, traja len tak neprišli," podotkol Richard Sulík, Rada teda nebola uznášaniaschopná. "Všetky obštrukcie nám škodia, mrzí ma, ako sa títo naši ešte stále kolegovia správajú. Pred nami je volebná kampaň, ideme zabojovať o voliča," dodal predseda strany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy