Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V koalícii to pár mesiacov pred voľbami vrie. Bugár zatiaľ zaryto mlčí, ostatní situáciu vysvetľujú
Zdielať na

V koalícii to pár mesiacov pred voľbami vrie. Bugár zatiaľ zaryto mlčí, ostatní situáciu vysvetľujú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Päť mesiacov pred voľbami to nevrie len v opozícii. Veselo je aj vo vládnej koalícii. Končiaca sa koaličná zmluva dáva niektorým veľké krídla. SNS sa už minulý týždeň obula do ministerky zdravotníctva. Tieto dni zase Andrej Danko hovoril o porušení koaličnej zmluvy pre minimálnu mzdu. Robert Fico však Pellegriniho podržal.

Po slovách o porušení koaličnej zmluvy pre schválenie minimálnej mzdy - za ktorú nehlasovali ministri SNS a medzi nimi Gábor Gál z Most-Híd, sa vo štvrtok Andrej Danko s Pellegrinim stretli na neutrálnej pôde autosalónu. Napriek úsmevom, ale bolo vidieť, že istá dávka napätia medzi nimi vládne. "V Smere sú chlapi v SNS sú chlapi, tak sme si povedali svoje. Ale robíme to preto, aby sme pomohli ľuďom, čo je na tom zlé? Myslím si, že kto chce robiť politika sa nemôže búchať o zem. Musíme ďalej debatovať," vyjadril sa na autosalóne pre novinárov Andrej Danko, predseda SNS. 

Mediálne odkazy sa ale koaličným partnerom nie vždy počúvajú najlepšie. Dôvodom sú slová Andreja Danka, kedy tesne pred rokovaním vlády žiadal, aby sa o minimálne mzde nehlasovalo. Medzi jeho vyjadreniami padlo aj to, že premiér len bezcitne využil odborárov. 

Podľa slov premiéra Pellegriniho aj napriek tvrdým slovám Danka neprišlo k narušeniu koaličnej zmluvy. "Pre mňa je situácia stabilná," vyhlásil. ​Prekvapivé stanovisko ale prišlo aj z centrály Smeru. Tak ako pri ministerke Kalavskej, aj v tomto prípade sa Robert Fico postavil na stranu premiéra. "Včerajšie rozhodnutie vlády o zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur – na základe návrhu ministra práce, nebolo v rámci vládnej koalície nikdy spochybňované. Rozhodnutie vlády SR je konečné a vládna koalícia nemá žiadny dôvod sa ním zaoberať." 

Napriek tomu, že medzi oboma po oficiálnych vyjadreniach vraj prebehla nie veľmi príjemná komunikácia mimo kamier, svoje emócie politici držali pred kamerami na uzde. Premiér sa po otázkach na Moniku Jankovskú radšej otočil. jeho odpoveď znela len "Ďakujem veľmi pekne". Naopak Andrej Danko tvrdí, že nič dramatické sa vlastne nedeje a koalícia funguje bez problémov. Za svojím si ale stále stojí - ak máme zvyšovať minimálnu mzdu, zvyšujme aj minimálne dôchodky a pomôžme podnikateľom. 

Zaryto ale mlčí tretí koaličný partner Most Híd. Bélu Bugára sa TV JOJ snažila osloviť, ako vidí problém v koalícii on. Odpoveď sa nám ale nedostala. Isté je len to, že koalícia sa v najbližších dňoch má stretnúť a hovoriť by mali i o štátnom rozpočte, ktorý by mali schváliť bez ohľadu na platnosť koaličnej zmluvy. Pokiaľ sa nič nezmení.

Viac aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy