Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci zvolili všetkých štyroch kandidátov na Ústavný súd SR
Zdielať na

Poslanci zvolili všetkých štyroch kandidátov na Ústavný súd SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci hlasovaním neodklepli tajné hlasovanie v prípade voľby kandidátov na Ústavný súd SR. Tú opäť navrhovala strana Smer-SD. Napokon zvolili všetkých štyroch kandidátov. Sú nimi Libor Duľa, Ladislav Duditš, Peter Melicher a Peter Straka.

Napokon sa poslancom podarilo zvoliť všetkých 4 kandidátov zo 16 uchádzačov, ktorí sa prihlásili do piatej voľby. Straka získal 113 hlasov, Duditš 90, Duľa 78, Melicher 69. Platných hlasovacích lístkov bolo 129, neplatné boli štyri lístky."Rozhodnutie je teraz na pani prezidentke," vyhlásil v stanovisku. Premiér verí, že ústavný súd bude môcť už čoskoro byť naplno funkčný.  

Poslanci v pléne najprv neschválili tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Proti bolo 82 poslancov, za 51 a dvaja sa zdržali. Hlasovali tak verejne. Tajnú voľbu opäť navrhovala strana Smer-SD s tým, že na voľbe sa zúčastní aj v prípade, ak sa nájde väčšina, ktorá bude navrhovať verejnú voľbu.

"Voliť budeme aj na verejnej voľbe, preto, aby neboli špekulácie, že Smer robí obštrukcie," povedal s tým, že je optimista a verí, že dovolia zvyšný počet kandidátov, a to štyroch. 

Hoci Andrej Danko v minulosti hovoril, že podporí verejnú voľbu ústavných sudcov, v hlasovaní, ktoré rozhodovalo, či bude voľba verejná alebo tajná, hlasoval za tajnú. Z SNS sa pridal aj Anton Hrnko. Predseda Most-Híd Béla Bugár hlasoval proti tajnej voľbe. 

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár považuje verejnú voľbu za bezprecedentné hlasovanie. "Pri personálnych otázkach je práve tajná voľba výdobytkom Novembra 89. Rozhodne som bol proti verejnej voľbe. Ak sme mohli tajne voliť napríklad generálneho riaditeľa RTVS, ak si v stranách volia predsedu tajne, ako naposledy v SaS Richarda Sulíka, tak sme mali takto hlasovať aj pri ústavných sudcoch. Ale keďže som demokrat a bola odsúhlasená verejná voľba, hoci nesúhlasím, tak rešpektujem rozhodnutie parlamentu," priblížil po hlasovaní Blanár.

Poslanci volili ústavných sudcov už v štyroch dvojkolových voľbách, pričom zvolil 14 kandidátov. Časť z nich už exprezident Andrej Kiska vymenoval, vrátane nového predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana. Zvyšné zvolené mená čakajú na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá viackrát verejne zopakovala, že bude čakať na kompletný menoslov.ustavn

Vo februári sa uvoľnilo až deväť sudcovských miest na ústavnom súde, v súčasnosti chýbajú na súde stále šiesti sudcovia z trinástich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy