Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Unikátny slovenský projekt Planet Lover. Výherca pôjde na expedíciu do sveta
Zdielať na

Unikátny slovenský projekt Planet Lover. Výherca pôjde na expedíciu do sveta

BRATISLAVA / Príroda a zvieratá sú pre mnohých zdrojom šťastia, inšpirácie a pokoja. Naše správanie a neúcta k svetu okolo nás však spôsobili, že za ostatných 20 rokov sa na pokraji vyhynutia nachádza takmer 20 tisíc druhov zvierat. V ohrození však nie sú len zvieratá, ale aj my. To sú slová autorov zaujímavého projektu s názvom Planet Lover. Čo je jeho cieľom vysvetlila v Novinách o 12:00 jeho autorka Alexandra Madrová.

Organizácia Planet Lover sa snaží vzdelávať študentov hlavne stredných škôl, aby robili reálne kroky v rámci svojej školy, alebo komunity o ochrane životného prostredia. "My sa ich snažíme doviesť k tomu, aby fyzicky urobili kroky, ktoré sú schopné v tej škole sprocestovať, len musia chcieť," vraví Madrová.  

Motivovať sa ich však snažia aj súťažou, na ktorej konci je celkom zaujímavá cena. "Pripravili sme pre nich takú cestu, ktorá by mohla mať potom veľký dopad na ďalšie fungovanie aj iných detí. Rozhodli sme sa jedného študenta a jedného učiteľa zobrať na výskum do sveta, ktorí budú pracovať fyzicky v prírode či už na riešení problémov klimatickej zmeny, alebo s rôznymi druhmi zvierat ako tučniaci, slony, leopardy. Výskumy sa dejú v Patagónii, v Afrike, je ich asi 40, z ktorých budeme vyberať," vysvetľuje autorka projektu. 

Výskumy robia vedci, biológovia a výherca sa bude aktívne po dobu jedného týždňa podieľať na výskume, bude zbierať dáta, robiť štatistiky, pracovať so zvieratami vo voľnej prírode. 

Ako vyhrať? 

Je stanovených päť okruhov, ktoré spôsobujú problém: odpad, energia, jedlo, voda, doprava. "Z týchto piatich okruhov chceme, aby fyzicky spravili nejakú zmenu. Napríklad sa im môže podariť, aby sa nepredávali plastové fľaše v bufetoch, alebo sa im podarí znížiť odpad z jedálne, alebo sa urobia kompost v rámci školy, či vysadia stromy v areáli," hovorí Madrová. 

Projekt musia odovzdať na papieri do konca októbra. "Oni si ho v zásade iba pripravia a my vyberieme tri, ktoré sa nám budú zdať najviac zmysluplné pre tú planétu. A tí, ktorí postúpia do druhého kola, tak  dostanú 4 až 5 mesiacov na realizáciu," dodala. Prihlásiť do súťaže sa môžu prostredníctvom webovej stránky www.planetlover.sk.

Pozrite si reportáž z klimatického samitu OSN: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy