Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Švédska aktivistka Greta získala alternatívnu Nobelovú cenu
Zdielať na

Švédska aktivistka Greta získala alternatívnu Nobelovú cenu

ŠTOKHOLM / Švédska aktivistka Greta Thunberg sa stala laureátkou alternatívnej Nobelovej ceny. Ocenenie získala za inšpiráciu v oblasti ekologických aktivít a tiež za to, že vyvíjala požiadavky na urýchlené riešenie klimatických zmien.

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunberg je jednou zo štyroch osôb, ktoré tento rok získali Ceny za správny život (Right Livelihood Awards), označované tiež ako alternatívne Nobelove ceny. Nadácia v stredu oznámila, že Thunbergovú ocenili "za presadzovanie politických požiadaviek na urgentné kroky v súvislosti s klimatickými zmenami".

​Nadácia uviedla, že 16-ročná aktivistka, ktorá je nominovaná aj na Nobelovu cenu mieru, "zosobňuje predstavu, že každý má silu niečo zmeniť. Jej príklad inšpiroval a podnietil ľudí zo všetkých oblastí života, aby žiadali politické činy".

Okrem Grety si ceny odnesie aj Davi Kopenawa a jeho organizácia Hutukara Associacao Yanomami zasadzujúca sa za ochranu Amazonského pralesa, marocká ľudskoprávna aktivistka Aminatú Hajdarová a čínska právnička bojujúca za práva žien Kuo Ťien-mej.

Cenu založil v roku 1980 švédsko-nemecký filantrop Jakob von Uexkull, aby ňou ocenil úsilia, ktoré podľa neho Nobelova nadácia ignoruje. Každý zo štyroch laureátov dostane k cene milión švédskych korún (93-tisíc eur).

Pozrite si reportáž z klimatického samitu OSN v New Yorku, na ktorom Greta vystúpila: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy