Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Demokrati vyhlásili frontálny útok. Začal proces impeachmentu Trumpa
Zdielať na

Demokrati vyhlásili frontálny útok. Začal proces impeachmentu Trumpa

Na záberoch je vidieť reakciu republikánskeho lídra v Snemovni reprezentantov na vyhlásenie impeachmentu, ako aj reakcie jednotlivých ľudí na pokus o zosadenie amerického prezidenta.

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosi, oznámila začatie procesu takzvaného impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa, na tento špeciálny proces už nazbierala dostatočný počet hlasov. Šéfa Bieleho domu chcú zosadiť pre to, lebo údajne požiadal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vyšetroval prezidentského kandidáta Joea Bidena a jeho syna Huntera pre údajnú korupciu.

Snemovňa reprezentantov USA schválila rezolúciu, ktorá stanovuje ďalší priebeh vyšetrovania prezidenta Trumpa. pre bolo 232 poslancov, republikáni boli proti.

Demokrati ohlásili začiatok procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), ktorú si prezident vyslúžil doteraz neobjasneným júlovým telefonátom s ukrajinským prezidentom Volodymyr Zelenským.

Pelosi vyhlásila, že Trump porušil ústavu. Trump podľa jej slov "požiadal ukrajinského prezidenta, aby urobil niečo, čo by mu pomohlo v jeho politickej kariére."

Trump odmietol toto obvinenie a celú kauzu nazval "najväčším honom na čarodejnice v americkej histórii"

Procedúra impeachmentu, ktorej Trump čelí ako štvrtý prezident v dejinách USA, je hlavnou správou americkej tlače. Denník The New York Times označil krok demokratov za "ohromujúci vývoj". Opozičná strana ukončila mesiace váhania a rozhodla sa k dramatickému obratu a trpkej konfrontácii medzi dolnou komorou kongresu ovládanú demokratmi a "vyzývavým prezidentom, ktorý kašle na ústavné normy", napísal newyorský denník.

Denník The Washington Post ohlásil začiatok politického boja, ktorý ďalej rozdelí krajinu a bude mať následky pre budúcnosť oboch hlavných politických strán. Kto na takom boji zarobí, je nejasné, súdi denník.

Americký prezident, obklopený rodinou a poradcami, zvažuje vo svojej newyorskej Trump Tower taktiku boja s opozičnými demokratmi, ktorí ohlásili frontálny útok na šéfa Bieleho domu vo forme ústavnej žaloby. Podľa informácií americkej tlače sú ľudia okolo Donalda Trumpa v názoroch rozdelení. Škandál okolo telefonátu do Kyjeva môže negatívne ovplyvniť predvolebnú kampaň, zároveň sa ale môže obrátiť proti svojim pôvodcom. 

Celé sa to nakoniec môže obrátiť proti demokratom 

Rozhodnutie demokratov spustiť procedúru impeachmentu podľa denníka The Wall Street Journal niektorí Trumpovi poradcovia privítali, pretože sú presvedčení, že sa takýto krok prezidentovým odporcom vypomstí. Sám Trump na twitteri napísal, že možnosť ústavnej žaloby jeho volebné šance zvýši. Nezdržal sa ale zároveň kritiky demokratov, ktorí podľa neho spustili nový hon na čarodejnice a prezidenta prenasledujú.

Zdesenie a pohoršenie Trumpa dokazovali jeho twitterové útoky na politických odporcov. "Pelosi, Nadler, Schiff a samozrejme Maxine Watersová! Verili by ste tomu?" napísal prezident. "Nikdy prepis telefonátu nevideli. Totálny hon na čarodejnice!" pokračoval. "Týrajú PREZIDENTA!" uľavil si šéf Bieleho domu.

Na problematický telefonát upozornil nemenovaný pracovník amerických tajných služieb, ktorý informoval nadriadených. Ministerstvo spravodlivosti ale jeho udania zmietlo zo stola. Biely dom oznámil, že text telefonátu do konca týždňa zverejní.

O čo ide v súčasnej kauze s Trumpom?

Podľa médií mal Trump v júlovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na politika naliehať, aby Kyjev vyšetroval Huntera Bidena (syna niekdajšieho viceprezidenta Joea Bidena, favorita na demokratickú kandidatúru v prezidentských voľbách 2020) pre podozrenie z korupcie pri jeho podnikaní na Ukrajine.

Trump vraj hrozil, že v opačnom prípade Kyjev nedostane sľúbenú finančnú pomoc.

Odvolanie Trumpa ale nie je príliš pravdepodobné vzhľadom k prevahe jeho republikánov v Senáte. Impeachment už demokrati skôr zvažovali v súvislosti s ruskými zásahmi do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Impeachmentu v USA už čelili Johnson, Nixon a Clinton

Jedná sa o označenie používané vo verejnom práve pre štátnu žalobu podanú na vysokých štátnych úradníkov ústavodarným zhromaždením. Užíva sa najmä v anglo-americkom ústavnom práve. 

Impeachment vznikol už v 14. storočí, kedy sa stal v Anglicku prostriedkom začatia súdneho konania proti politickým osobnostiam, a to najmä proti kráľovským ministrom. Úloha impeachmentu ako politického nástroja začala opadať koncom 17. storočia.

Odvolanie hlavy štátu v demokratických krajinách upravujú príslušné ústavy. Kroky na odvolanie sa potom môžu v jednotlivých krajinách líšiť. V USA je impeachment praktizovaný zriedka, jeho najčastejším terčom boli v minulosti federálnej sudcovia. 

Kedy je možné k impeachmentu pristúpiť? 

V prípadoch, keď sa prezident, viceprezident alebo vyšší úradníci dôvodne podozriví zo zrady, úplatkov alebo iných ťažkých zločinov a trestných činov, alebo keď zneužili moci a hrubo sa previnili proti verejnému blahu (politické previnenie), môžu byť obžalovaní a vyšetrovaní americkým Kongresom.

Aký je postup v USA?

Proces impeachmentu zvyčajne začína v právnom výbore Snemovne reprezentantov, ale môže ho začať aj osobitný výbor. Zoznam bodov obžaloby musí následne schváliť jednoduchou väčšinou Snemovňa (218 hlasov zo 435) a potom sa žalobou zaoberá Senát (horná komora amerického Kongresu, 100 členov), ktorý v tomto prípade plní funkciu súdu. Riadenie v Senáte vedie predseda najvyššieho amerického súdu a pre odsúdenie sa musia vysloviť dve tretiny prítomných senátorov. 

Impeachment je procedúra politická, nie justičná. Súdne inštitúcie nemajú ústavné právo ho akokoľvek ovplyvniť.

Bol už v USA prezident zosadený?

Nie. Dvaja prezidenti, Andrew Johnson a Bill Clinton boli súdení v Senáte, ktorý ich oslobodil. Richard Nixon radšej odstúpil sám. 

Koho sa impeachment týkal?

Prvýkrát čelil ústavnej žalobe v roku 1868 Andrew Johnson, ktorý sa dostal do sporu medzi radikálmi z juhu a severu a bol obvinený z porušovania zákonov.

V roku 1998 bol Bill Clinton obvinený z krivej prísahy a marenia spravodlivosti v sexuálnej afére s bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou. Demokrati Johnson i Clinton impeachment nakoniec "prežili" (Johnson o jeden hlas). 

V prípade republikána Richarda Nixona schválil právny výbor Snemovne reprezentantov v roku 1974 ústavnú žalobu kvôli škandálu Watergate. Nixon sám rezignoval ešte pred tým, než o impeachmente rozhodlo plénum Snemovne reprezentantov; jeho vyhliadky na oslobodenie v Senáte boli mizivé.

Vražedný pohľad Grety Thunberg na klimatickom samite v New Yorku, smerovaný na amerického prezidenta, sa nedal prehliadnuť. O to viac prekvapila reakcia samotného Trumpa: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy