Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predseda ústavného súdu Fiačan apeluje na parlament: Zvoľte kandidátov. Na súde je 1400 nevybavených žiadostí
Zdielať na

Predseda ústavného súdu Fiačan apeluje na parlament: Zvoľte kandidátov. Na súde je 1400 nevybavených žiadostí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ústavný súd má stále obsadených len 7 z 13 kresiel a začína to byť neúnosné. Zrejme aj to primälo jeho predsedu Ivana Fiačana, aby prišiel do Národnej rady. Apeloval na poslancov, aby čo najskôr zvolili ďalších potrebných kandidátov, z ktorých by prezidentka mohla vybrať nových ústavných sudcov.

Situácia je naozaj vážna. Podľa Ivana Fiačana je v súčasnosti na ústavnom súde nevybavených okolo 1400 podaní a ďalšie budú pribúdať. Podľa neho je dôležité, aby sa tento proces čo najskôr ukončil. Práca ústavného súdu je totiž v súčasnosti do značnej miery obmedzená. "Vzhľadom na túto situáciu, ktorá je na ústavnom súde si dovolím apelovať, aby ste na tejto schôdzi zvolili potrebný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu a svojím rozhodnutím prispeli k zabezpečeniu riadneho chodu tohto ústavného orgánu," uviedol predseda ústavného súdu Ivan Fiačan. 

"Každý si stojíme za svojím. Ja som za verejnú voľbu. Mám na tom naozaj záujem, aby sme zvolili ústavných sudcov, samozrejme, že sa o tom bude rokovať. Vo štvrtok alebo v piatok by mala byť aj koaličná rada," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. Podľa jeho slov by možno stihli poslanci voliť kandidátov na ústavných sudcov už v utorok podvečer. Pravdepodobnejší je však termín na konci týždňa. Podľa Danka bude voľba verejná. Dohoda na menách zatiaľ v koalícii nie je.

Voľba je zatiaľ zaradená ako 139 bod programu 49. schôdze NR SR. "V programe je to napísané ako úplne posledný bod, takže mám pocit, ako keby sa nikto nechcel veľmi ponáhľať s týmto. Situácia je vážna a bolo by dobré s tým niečo urobiť," povedal poslanec za Most-Híd Peter Kresák. 

"Väčšinu v rukách tu drží vládna koalícia, ktorá má možnosť aj zvolenie dostatočného počtu ústavných sudcov, čo dnes nerobí a bojkotuje to z rôznych, možno aj osobných dôvodov, možno na pokyn niekoho konkrétneho," povedal poslanec za SaS Martin Klus.

Ústavnoprávny výbor v pondelok posunul do pléna parlamentu všetkých 16 kandidátov o sudcovský talár na Ústavnom súde SR. Pred poslancov predstúpili uchádzači, ktorí sa už na vypočúvaní zúčastnili, aj štyria nováčikovia. Na ústavnom súde stále chýbajú šiesti sudcovia z trinástich, sedemčlenné plénum funguje teda iba formálne.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy