Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajný prezident Lučanský reaguje na Ficove slová o nátlaku na policajtov a prokurátorov
Zdielať na

Policajný prezident Lučanský reaguje na Ficove slová o nátlaku na policajtov a prokurátorov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na vyjadrenie Roberta Fica, aby sa narobili poriadky s orgánmi činnými v trestnom konaní, pribúdajú reakcie. K tomuto kroku totiž vyzval Petra Pellegriniho, ktorého priamo označil za svojho podriadeného. Podobne sa postavil aj k ministerke vnútra, ktorú ešte ako premiér sám nominoval. No už premiérom nie je. Odkaz poslal aj policajnému prezidentovi, či generálnemu prokurátorovi. S mimoriadne prekvapujúcou reakciou prišiel exminister Tomáš Drucker.

Robert Fico si prichystal odkaz pre viacerých ľudí. Pripomenul, že sú vo funkciách len vďaka nemu. "Vyzývam ministerku vnútra pani Sakovú a volám ju k politickej zodpovednosti ako predseda strany, ktorý ju nominoval," uviedol Fico. Nepáči sa mu, ako orgány činné v trestnom konaní pristupujú k zverejňovaniu komunikácie Mariana Kočnera. Preto si s tým majú ministerka, premiér, policajný prezident či generálny prokurátor narobiť poriadky. "Som presvedčená, že pán Lučanský je ako prezident policajného zboru človek na správnom mieste a že v policajnom zbore pracujú slušní ľudia. Nechajme orgány činné v trestnom konaní konať si svoju prácu," reagovala ministerka Saková. 

Policajný prezident Milan Lučanský v piatok poskytol stanovisko ku tvrdeniam Roberta Fica. "Každý vyšetrovateľ je procesne samostatný, nad zákonnosťou drží ochrannú ruku prokurátor. Ja osobne nemám informácie o tom, že by bol na policajtov vyvíjaný politický tlak. Hovoril som s vedením NAKA a ubezpečil som ich, že majú moju podporu a stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov," uviedol Milan Lučanský. 

Podobne reagoval aj premiér Pellegrini. "Nechajme orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu. Všetci statoční policajti, prokurátori a sudcovia majú moju plnú podporu i podporu vlády Slovenskej republiky," uviedol. 

"Generálny prokurátor nebude reagovať na výzvy politikov, či už z radov koalície alebo opozície. Takéto výzvy totiž považuje za snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní," povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Expremiér Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že sa policajti a prokurátori im hovoria, že sa boja. "Viete, čo nám hovoria policajti a prokurátori? že sa boja. A boja sa toho, že keď nepríjmu rozhodnutie, ktoré sa nepáči médiám, že budú lynčované médiami. a často nám naznačujú, že radšej vznesieme obvinenie, aj keď na to nemáme dôvody, len nech preboha nám dá denník N, denník Sme a podobní svätý pokoj. nech nás nelynčujú, neohovárajú, neobviňujú, že sme nekonali. To sa samozrejme týka výlučne strany Smer-SD," uviedol Fico. 

V tejto súvislosti sa obáva, že nastane situácia, keď zabijú nejakého politika. "A za to budú niesť zodpovednosť politici a médiá, ktoré v našej spoločnosti šíria nenávisť," domnieva sa Fico. Vyzval preto ministerku vnútra Denisu Sakovú, predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, ktorého označil za svojho podriadeného v strane, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského, aby urobili poriadok, pokiaľ ide o orgány činné v trestnom konaní. Poslancov Národnej rady SR vyzval, aby zvolali zasadnutie brannobezpečnostného výboru, na ktorom by sa mali zaoberať situáciou, aby sa policajti a prokurátori nebáli prijímať také rozhodnutia, na základe ktorých by ich médiá kritizovali.

​Pozrite si tlačovú konferenciu Roberta Fica: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy