Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Traktorista zaťal do funkčnej míny z II. svetovej vojny. Druhýkrát sa narodil
Zdielať na

Traktorista zaťal do funkčnej míny z II. svetovej vojny. Druhýkrát sa narodil

Archívna reportáž

NOVÁ VIESKA / Traktorista v katastri obce Nová Vieska (okres Nové Zámky) mal obrovské šťastie. Počas obrábania zeme natrafil na funkčnú mínu a traktorom ju značne poškodil. Začala horieť, avšak neaktivovala sa. Pyrotechnik neskôr mínu na poli kontrolovane odpálil.

O tom, ako sa cíti človek, ktorý sa po druhýkrát narodí, by vedel hovoriť traktorista, ktorý v katastri obce Nová Vieska časť Hargaš, pri obrábaní pôdy natrafil na funkčnú mínu. Išlo o delostreleckú mínu cal. 120 mm, ruskej výroby, z obdobia druhej svetovej vojny.

Pri mechanickom obrábaní pôdy zariadenie traktora značne poškodilo zapaľovací mechanizmus míny. Našťastie nedošlo k aktivácii funkčného zapaľovacieho zariadenia, ktoré by spôsobilo detonáciu míny. Došlo iba k zapáleniu výmetnej prachovej náplne, od ktorej začalo horieť strnisko v okolí míny.

​Podľa vyjadrenia pyrotechnika, by prípadný výbuch míny dokázal hravo zničiť celý traktor. Nakoľko bola mína nestabilná, hrozilo, že pri prevoze môže explodovať, bola zneškodnená odpalom na mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy