Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA podľa informácií TV JOJ začne trestné stíhanie v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora
Zdielať na

NAKA podľa informácií TV JOJ začne trestné stíhanie v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zrejme obnovil vyšetrovanie údajného kupovania hlasov poslancov pri voľbe generálneho prokurátora z čias vlády Ivety Radičovej. Pre TV JOJ to uviedol poslanec Martin Poliačik.

"Samého ma to prekvapilo. Včera mi prišiel telefonát, že v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka boli zistené nové skutočnosti, na základe ktorých bolo obnovené vyšetrovanie podozrení z korupcie a z kupovania poslaneckých hlasov pri voľbe generálneho prokurátora pri voľbe v roku 2010/2011,"uviedol pre TV JOJ Martin Poliačik.

Polícia nielen že obnovila vyšetrovanie, dôkazy, ktoré má zrejme aktuálne v rukách sú natoľko závažné, že ich oprávňuje začať trestné stíhanie. "V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára a jeho snúbenice boli vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry zistené nové skutočnosti oprávňujúce začať trestné stíhanie pre trestné činy podplácania a prijímania úplatku v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

"V tejto súvislosti som bol pozvaný vyšetrovateľom na vypočutie ako svedok a posledné tri hodiny som sedel na policajnom prezídiu. Je možné, že sú to veci, ktoré boli nájdené v trezore pána Kočnera alebo je to niečo iné. V zásade to neriešim, predpokladám, že pán vyšetrovateľ sa s tým nejako vysporiada," dodal Poliačik. 

Radičová vypovedať pôjde

Údajné kupovanie hlasov poslancov sa malo diať za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012. Bývalá premiérka Iveta Radičová pre TV JOJ uviedla, že ju zatiaľ vyšetrovateľ nekontaktoval. "Nikto ma nijakým spôsobom nekontaktoval," uviedla Radičová. 

Podľa vlastných slov, ak ju vyšetrovateľ bude kontaktovať, vypovedať pôjde. "Nikdy som nemala problém vypovedať v akejkoľvek kauze, lebo platí padni komu padni," dodala. 

"Desaťmesačný súboj o zmenu na generálnej prokuratúre, ťažký súboj, ktorý zavŕšil protiústavným rozhodnutím prezident je dlkazom, že to bol zásadný moment pre budúcu podobu Slovenskej republiky. Dnes, po desiatich rokoch, je to azda úplne zrejmé a ja môžem zopakovať len svoje slová z roku 2010, kedy som celú situáciu v národnej rade označila za nedôstojnú, neprimeranú, priam až cirkusovú a nevhodnú pre ďalšiu dôveru občanov a pokračovanie vo vládnutí. Na týchto slovách trvám," uviedla pre TV JOJ Iveta Radičová. 

Polícia podľa našich informácií nekontaktovala ešte ani Bélu Bugára, ktorého strana Most-Híd bola s Radičovou v koalícii. Exposlamec SDKÚ Stanislav Janiš, ktorý v tom čase navrhol na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, nechce tieto informácie komentovať s dovetkom, že je súkromná osoba a sú to hlúposti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy