Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Čaputová: Ústavný súd sme mohli mať už plne funkčný, ak je oslabený, je oslabená aj spravodlivosť
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Ústavný súd sme mohli mať už plne funkčný, ak je oslabený, je oslabená aj spravodlivosť

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aktuálna situácia na Ústavnom súde SR je dlhodobo neudržateľná. Po stretnutí s predsedom Ústavného súdu SR Ivanom Fiačanom to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Novú hlavu štátu mrzí, že ani v poslednej voľbe poslanci nezvolili všetkých chýbajúcich kandidátov na post ústavného sudcu.

"Už tento týždeň sme pritom mohli mať ústavný súd plne funkčný. Verím, že pri najbližšej voľbe si parlament splní svoju ústavnú povinnosť tak, aby som si ja mohla splniť tú svoju a vybrať zo zvolených kandidátov chýbajúcich sudcov," uviedla v tlačovej správe prezidentka Zuzana Čaputová. Spravodlivosť vníma ako veľmi citlivú tému. "Až príliš často počúvam obavy, či na Slovensku vôbec existuje. Ak je oslabený ústavný súd, je oslabená aj spravodlivosť. Každý občan Slovenska si musí byť istý, že sa jej môže dovolať," dodala.

Vo februári vypršal deviatim z 13 sudcov Ústavného súdu SR mandát. Prezident podľa ústavy vyberá z dvojnásobného počtu kandidátov. Poslanci NR SR však doteraz 18 kandidátov nezvolili, pričom už boli štyri dvojkolové voľby. Prezident Andrej Kiska vybral ešte počas svojho mandátu z ôsmich zvolených kandidátov troch sudcov, aby mohlo byť funkčné plénum a nebol úplne ochromený Ústavný súd SR. Spomedzi vybratých sudcov vymenoval za predsedu Ivana Fiačana. Práve do rúk predsedu košického súdu skladá pri inaugurácii prezident alebo prezidentka svoj sľub. Zuzana Čaputová trvá na tom, že sudcov z kandidátov vyberie, až keď si parlament splní svoju povinnosť - zvolí dvojnásobok kandidátov.

Voľba ústavných sudcov rozdeľuje koalíciu

V nedeľu v diskusnej relácii Andrej Danko uviedol, že prispôsobiť sa musia všetky strany. Teda členovia koalície, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová. Ak sa tak nestane, ústavný súd bude naďalej neúplný. Opozícia sa ale obáva, že do volieb to už nestihnú a bude to riešiť nová vláda.

"Keď tí traja chlapi tam sú neschopní sa dohodnúť, tak to začnú hádzať na ženu. Mne to pripadá nepravdivé, aj nedžentlmenské. Podľa všeobecnej zhody ústavných právnikov má pani prezidentka počkať, kým bude mať celý zoznam. Čo aj robí," vyjadril sa nezaradený poslanec NR SR (SPOLU) Miroslav Beblavý.  "Ja som povedal, že urobím všetko preto, teraz sme sa tomu venovali strašne veľa," poznamenal predseda NR SR Andrej Danko. Tvrdú kritiku už neskrýva ani ďalší koaličný člen. "Za ústavných sudcov niektorí, nie že guľu si zaslúžia, ale prepáčte za výraz, do gúľ si zaslúžia," vyhlásil Béla Bugár (Most-Híd).  

Viac sa dočítate v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy