Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico sa nezúčastnil vyhlásenia, lebo riešil prepojenia IT spoločností na americkú CIA
Zdielať na

Fico sa nezúčastnil vyhlásenia, lebo riešil prepojenia IT spoločností na americkú CIA

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok parlament opäť hlasoval o kandidátoch na ústavných sudcov a keďže opäť neschválili piatich kandidátov, v stredu mal pred novinárov predstúpiť Robert Fico a vysvetliť, prečo nedošlo k dodržaniu sľubu. Namiesto neho sa ale za rečnícky pult postavil hovorca strany Ján Mažgút a vysvetlil predsedovu absenciu.

"Z určitých dôvodov dostal Robert Fico informáciu, ktorú musel ísť okamžite riešiť, a preto sa nezúčastnil tohto vyhlásenia," povedal v stredu na vyhlásení hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút. Na otázku TV JOJ, či by mohol bližšie špecifikovať, o akú informáciu išlo povedal, že ide o informáciu týkajúcu sa väzieb, napojenia na slovenské IT spoločnosti na americkú CIA. 

Strana Smer-SD sa naďalej prikláňa k tajnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Takto odpovedal novinárom Mažgút. Koaliční partneri po tom, ako parlament v utorok ani na ôsmy pokus nezvolil dostatočný počet kandidátov, chcú verejnú voľbu. "Dohoda bola na piatich a tak aj poslanci Smeru pri voľbe postupovali," dodal Mažgút.

Vládna koalícia, ktorá má väčšinu v NR SR, pred voľbou tvrdila, že je dohodnutá na piatich chýbajúcich menách. Zákonodarcovia neuspeli, a tak sa bude celý proces opakovať piatykrát, vrátane verejného vypočutia kandidátov. Parlament v utorok ani na ôsmy pokus nezvolil dostatočný počet kandidátov na post ústavných sudcov, pričom z požadovaného počtu 18 ľudí doteraz zvolili iba 14. V poslednej voľbe prešla plénom iba štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 74 hlasov.

"V septembri budem navrhovať verejnú voľbu, možno sa aj iní pripoja. Tam uvidíme, kto sa akým spôsobom s nami zahráva," povedal Béla Bugár. Ak bude Smer proti verejnej voľbe, je to podľa šéfa Mosta-Híd „ich problém." Navrhne, že budú voliť s opozíciou. Výsledok utorkovej opakovanej voľby kandidátov na ústavných sudcov je hanba, povedal novinárom predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák s tým, že o voľbe budú znova hovoriť v SNS. "Chceme, aby bolo jasné, kto blokuje zvolenie kandidátov. My voliť chceme a budeme presadzovať verejnú voľbu," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy