Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo robiť, keď vám na dovolenke zmiznú doklady? Ak to nahlásite polícii, sú neplatné aj keby ste ich našli
Zdielať na

Čo robiť, keď vám na dovolenke zmiznú doklady? Ak to nahlásite polícii, sú neplatné aj keby ste ich našli

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenskí policajti budú opäť pôsobiť v najnavštevovanejších oblastiach Chorvátska. Po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov a na základe pozitívnych reakcií turistov, ako aj chorvátskych kolegov, budú tento rok pomáhať o mesiac dlhšie. Svoju misiu tak ukončia 15. septembra.

Kde budú policajti pôsobiť?

  • Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska (Splitsko-dalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, Ul. Put Muline 1). V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.
  • Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga (Primorsko-goranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, Ul. Kralja Tomislava 85 a). V prípade núdze alebo pomoci budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 002.

Myslite na to, že ak nahlásite na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a potom ho nájdete, s takýmto dokladom už nemôžete cestovať. Údaje o zmiznutom doklade totiž boli vložené do informačného systému, preto pri každej kontrole (hraničnej alebo bežnej) sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Takýto doklad je potrebné následne po príchode domov odovzdať na polícii a nepoužiť ho na preukazovanie totožnosti.

Čo robiť v prípade straty alebo odcudzenia cestovného dokladu

Ak bol občan Slovenskej republiky okradnutý, prípadne cestovný doklad stratil, musí túto okolnosť nahlásiť príslušnej polícii, kde došlo ku krádeži, resp. strate. Tá mu vydá potvrdenie, ktoré je potrebné predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

Priamo na konzulárnom úseku Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky, Prilaz Gjure Deželića 10, 10000 Zagreb, pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu, žiadosť o vydanie náhradného dokladu (vyplňuje sa priamo na zastupiteľskom úrade) a uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu (poplatok je vo výške 10,- €, platí sa v chorvátskych kunách podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Chorvátska). O náhradný cestovný doklad je možné požiadať aj na Úrade honorárneho konzula, ktorý má sídlo na adrese Mažuraničevo šetalište 1, 21 000 Split, číslo telefónu: +38521362679, mobil: +38598264041. Tento úrad bude poskytovať občanom Slovenskej republiky pomoc v prípade núdze. Bližšie informácie o činnosti konzulárneho úradu sú zverejnené na stránke Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky.

Podmienky vstupu do krajiny

Do Chorvátskej republiky môžu slovenskí občania cestovať s platným slovenským cestovným pasom alebo s občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad. Slovenskí turisti, ktorí cestujú na dovolenku do Chorvátska s domácimi zvieratami môžu cestovať so psami, mačkami a fretkami, len ak si zabezpečili cestovný pas zvieraťa, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie zvieraťa. V prípade prevozu iných zvierat (napríklad vtáky, korytnačky) musia mať potvrdenie od veterinárneho lekára. O zdravotnom stave zvieraťa s údajmi o mieste pôvodu zvieraťa a jeho identifikačné znaky. Sieť veterinárnych ambulancií je rozšírená v každom väčšom meste.

V minulosti Zastupiteľský úrad SR v Záhrebe riešil niekoľko prípadov, keď turisti mali pri sebe tzv. „chladné zbrane“. Nosenie takýchto zbraní (kaser, lovecký nôž, baseballová palica, obušok) podlieha v zmysle Zákona o zbraniach a strelive Chorvátskej republiky ohlasovacej povinnosti. Je nevyhnutné, aby turisti držbu takejto zbrane ohlásili službukonajúcemu policajtovi hraničnej kontroly pri vstupe do krajiny. Pokiaľ sa tak nestane a zbraň bude nájdená, a to aj pri kontrole vozidla vo vnútrozemí, hrozí priestupcovi zadržanie, konanie pred priestupkovým súdom, odňatie zbrane do vyriešenia priestupku a peňažná pokuta, resp. trest odňatia slobody. Novelou Zákona o zbraniach a strelive boli zvýšené pokuty za takéto priestupky a to od 5000,- do 40000,- HRK, resp. trest odňatia slobody až na 60 dní.

Redaktor TV JOJ Samuel Migaľ bol krátko pred začatím prázdnin v Chorvátsku, aby zistil ako sú miestni pripravení na nápor dovolenkárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy