Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čaputová, Pellegrini a Danko sa na voľbe sudcov zhodli, Fico nie
Zdielať na

Čaputová, Pellegrini a Danko sa na voľbe sudcov zhodli, Fico nie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Potom, čo Robert Fico Zuzane Čaputovej odkázal, že troch ústavných sudcov si má vybrať z už navolených kandidátov, inak vo štvrtok nebudú zvolení ďalší, prezidentka trvá na svojom. Podľa nej z ústavy vyplýva, že má vyberať až z dvanástich mien. Povedala to po stretnutí s Petrom Pellegrinim a Andrejom Dankom.

Prezidentka sama na úvod pripomenula, že sú to jej vôbec prvé oficiálne stretnutia po nástupe do funkcie. Hlavnou témou stretnutí a tlačových besied bola voľba ústavných sudcov. Tá má v parlamente prebehnúť už vo štvrtok. Robert Fico povedal, že prezidentka by si mala vybrať z doteraz navolených sudcov. 

"Pokiaľ prezidentka neprístúpi k vymenovaniu ďalších troch sudcov z tých, ktorí sú už zvolení v národnej rade, my nemáme žiaden dôvod voliť," povedal Fico. Andrej Danko povedal, že s tým rozhodne nesúhlasí. "Ja budem voliť a budem k tomu nabádať 6 ústavných sudcov," uviedol na tlačovej besede Danko. 

​Ani prezidentka nemení svoje stanovisko. Tiež hovorí o tom, že jej predchodcovia mali právo vyberať si z dvojnásobného počtu kandidátov. V tomto prípade dvanástich a tak to hovorí aj Ústava SR. "Ak vo štvrtok parlament navolí šesť kandidátov, budúci týždeň by Slovenská republika mohla mať plne funkčný ústavný súd," informovala prezidentka. 

Iný názor než Robert Fico má predseda vlády Peter Pellegrini. "Treba plne sfunkčniť Ústavný súd tak, ako sa patrí. Ak by táto otázka, momentálne dnes bola v rukách vlády, tak vám môžem garantovať že by to bolo do niekoľkých dní vybavené," dodal Pellegrini. 

Premiér si rozličné názory s predsedom strany rozoberali na rokovaní poslaneckého klubu. Pellegrini Fica ani poslancov nepresvedčil. "Predseda vlády a vláda s tým nemá nič spoločné. Toto je vec národnej rady. Dohoda na koaličnej rade je, že nebudeme voliť," povedal nakoniec Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy