Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
O plyne, rope, jadre, ale aj širokorozchodnej železnici rokoval Peter Pellegrini v Moskve
Zdielať na

O plyne, rope, jadre, ale aj širokorozchodnej železnici rokoval Peter Pellegrini v Moskve

Google News Button Sledovať správy

MOSKVA / O plyne, rope, jadre, ale aj širokorozchodnej železnici dnes rokoval Peter Pellegrini so svojím kolegom Dmitrijom Medvedevom v Moskve. Štvordňová cesta slovenského premiéra do Ruska má na rozdiel od jeho cesty do Ameriky pred mesiacom viac ekonomický charakter. Peter Pellegrini sa však chystá otvoriť aj politické otázky.

Mesiac po tom, čo Peter Pellegrini absolvoval návštevu Spojených štátov, odletel do Ruska na štvordňovú návštevu, ktorú začína v Moskve a neskôr skončí v Petrohrade. Táto návšteva bude mať ekonomický charakter. 

​Počas ruskej misie ide Slovensku najmä o dodávky plynu k nám a o peniaze za tranzit z Ruska cez Ukrajinu ďalej do Európy. Ide o balík, približne 800-miliónov eur ročne, čo je ohrozené dvomi vecami - plánovaným plynovodom Nord Stream 2, ktorý nás obíde a tým, že zmluva o dodávkach medzi Kyjevom a Moskvou končí tento rok. "Chápeme znepokojenie Slovenska ohľadom Nord Streamu a keď skončí tranzit cez Ukrajinu. Musíme nájsť spôsob zapojenia Slovenska do plánovanej severnej trasy, ako aj tureckej južnej," povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Petra Pellegriniho na ceste sprevádza aj minister hospodárstva. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme garantovali energetickú bezpečnosť našej krajiny a tá úzko súvisí s Ruskou federáciou," uviedol premiér Peter Pellegrini. "Ideme rokovať o tom, čo sa bude diať s plynom po 31. decembri tohto roka," dodal Peter Žiga, minister hospodárstva SR. 

​Peter Pellegrini vo štvrtok odlieta z Moskvy do Petrohradu, kde sa stretne s prezidentom Putinom, s ktorým bude rovnako rokovať o budúcnosti dodávok plynu. Okrem toho v piatok vystúpi na medzinárodnom ekonomickom fóre. Peter Pellegrini ešte v lietadle prezradil, že práve z diskusie na medzinárodnom fóre má najväčšiu trému a rovno začal menovať svetové kapacity, s ktorými sa ocitne na pódiu. 

Premiér okrem toho nebude mať trému len z diskusie, ale aj z ruštiny, a to napriek tomu, že ju mal celú základnú školu až po gymnázium. Veľmi si už ale na ňu netrúfa a radšej debaty nechá na tlmočníka. "Dnes by to už skôr bolo tak, čo si mnohí myslia, že vedia hovoriť po rusky a pri tom je to slovenčina s ruským prízvukom," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy