Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ak Duma zlegitimizuje okupáciu Československa z augusta 1968, bude to akt nepriateľstva, tvrdí opozícia
Zdielať na

Ak Duma zlegitimizuje okupáciu Československa z augusta 1968, bude to akt nepriateľstva, tvrdí opozícia

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak ruská Duma vyhlási, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste v roku 1968 bola legitímna a oprávnená, bude to jasný akt nepriateľstva Ruska voči Slovenskej republike a Českej republike. Vyjadrila sa tak opozičná strana SaS s tým, že Rusko sa tak stane hrozbou pre demokracie.

 Český portál Forum 24 v sobotu zverejnil informáciu, že ruskí komunistickí poslanci chcú legitimizovať vstup vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa.  Nie je to prvý raz, čo sa v ruskej Dume objavil takýto návrh zákona. V júni 2016 sa predkladateľ súčasného návrhu Jurij Sineľščikov spolu s Nikolajom Kolomejcevom a Sergejom Rešuľskinom pokúšali uspieť s obdobným zákonom. Slovenský rezort diplomacie vtedy uviedol, že podľa ich presvedčenia je táto iniciatíva v príkrom rozpore s duchom Zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi SR a RF z roku 1993. V preambule tejto zmluvy „obe strany odsúdili pošliapanie zásad medzinárodného práva v roku 1968 ako i ďalšie neospravedlniteľné zotrvanie sovietskych vojsk na československom území“.

"Takýto krok len rozjatrí staré jazvy a podporí názor, že Rusko je hrozbou pre demokracie. Týmto štýlom zároveň stratia aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku túto hrozbu," povedal predseda SaS Richard Sulík.

"Očakávame, že v prípade schválenia takejto provokácie slovenská diplomacia adekvátne zareaguje," vyhlásil Sulík. "Strana SaS už v minulosti upozornila, že počet ruských diplomatov na ambasáde v Bratislave prekračuje úroveň reálnej agendy, ktorá medzi oboma štátmi existuje a zníženie ich počtu je vecou národnej bezpečnosti Slovenskej republiky," dodal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus. 

Akékoľvek legitimizovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa je neprijateľné. Uvádza sa to v reakcii slovenského ministerstva zahraničných vecí na návrh zákona o oprávnenosti okupácie.  

Viac sa dočítate v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy