Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Robert Fico: Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil
Zdielať na

Robert Fico: Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico bude mať ochranku aj naďalej. Podľa jeho slov exituje totiž milión dôvodov, prečo by ju mal mať. Jedným z nich ako na tlačovej besede vyhlásil je ten, že možno by ho rád niekto zabil. Ministerka vnútra Denisa Saková taktiež trvá na tom, aby ju Fico mal stále pridelenú.

Predseda strany Smer Robert Fico v utorok vyhlásil, že existuje milión dôvodov, prečo by mala jeho spolupráca s úradom pre ochranu ústavných činiteľov pokračovať. "Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil," reagoval na novinársku otázku, aké sú dôvody na jeho ochranku. "Prosím, nerobte z toho politickú tému. Je to vec mimoriadne vážna a osobná. Netýka sa len mojej osoby. Myslím si, že by možno mali byť chránené aj iné osoby v mojej blízkosti," dodal Fico.

​Teraz ale bude musieť odpoveď na otázky členov branno-bezpečnostného výboru aj ministerka vnútra Denisa Saková. "Idem tam aj so šéfom ochranky. Samozrejme tento branno-bezpečnostný výbor sa bude konať v utajenom režime. Sú dôvody na to, aby tá ochranka bola pánovi expremiérovi poskytovaná," vyjadrila sa.  

Podľa slov Fica si ochranku zaslúži aj preto, že vlasti dlho slúžil. "Robil som 10 rokov, makal som ako kôň, a ak je výsledkom to, že nenávisť tu spôsobuje bezpečnostné riziká, tak prosím, poďme ich riešiť."  

"Iní ľudia majú oveľa oveľa väčší nárok na ochranu, ako konkrétne Robert Fico," vyjadril sa Jozef Rajtár z SaS. "Zneužíva ju na to, aby jeho slečne Troškovej ochrankári vynášali nový nábytok do bytu," povedal svoj názor na celú vec Igor Matovič, líder OĽaNO.  Ak má bývalý premiér alebo jeho stranícky kolegovia odvahu, môžu cez parlament pretlačiť normu, ktorá by mu ochranku zabezpečila aj po skončení funkcie. Mali by to ale stihnúť do konca tohto volebného obdobia, potom by bol osud takejto normy veľmi neistý. "Určite to je na zváženie, pretože bol premiérom 10 rokov. Dovolím si tvrdiť, že bol premiérom dlhšie obdobie ako niektorí prezidenti boli prezidentami," poznamenala Saková. 

​Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej existujú dôvody, aby mal Fico naďalej pridelenú ochranku. Šéfka rezortu vnútra to uviedla 17. apríla pred zasadnutím vlády. "Ja som aj mala stretnutie zhruba pred týždňom a pol s riaditeľom úradu na ochranu ústavných činiteľov a preberala som jednotlivé podklady a jednotlivé argumenty, ktoré sú natoľko závažné, že tá ochranka je poskytovaná naďalej," povedala vtedy Saková pre médiá. 

Bez ochranky Robert Fico nejde ani na krok ani dávno po tom, čo už nie je predsedom vlády. Z funkcie odstúpil ešte v marci minulého roku. Zo zákona má na štátnu ochranku nárok pol roka po odchode z ústavnej funkcie, ďalej o pridelení ochranky rozhoduje ministerstvo vnútra.  

Pozrite si celú tlačovú konferenciu Roberta Fica TU:

Súvisiace články