Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Národná rada sa utorok zaoberala otázkami kyberhrozieb, prerokúvali aj štátne symboly
Zdielať na

Národná rada sa utorok zaoberala otázkami kyberhrozieb, prerokúvali aj štátne symboly

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Voľby do Európskeho parlamentu budú už o 11 dní. A európske témy dominovali dnes predpoludním aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Rokovať sa však bude aj o pripravenosti Slovenska voči kybernetickým hrozbám či o citlivých otázkach štátnych symbolov a hymny.

V Národnej rade v utorok preberali výročné správy ohľadom európskych tém. Dôraz sa kládol na zachovanie členstva v Európskej únii a NATO, ktoré sú chápané ako ekonomická a bezpečnostná záruka pre Slovenskú republiku. Tí, ktorí túto skutočnosť spochybňujú, hazardujú s budúcnosťou Slovenska. Akcentovalo sa na pozíciu Slovenska v týchto medzinárodných štruktúrach ako na strategickú a nespochybniteľnú, o čom hovorí aj vláda vo svojom programovom vyhlásení. Toto smerovanie podčiarkol vo svojom prejave aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. 

Opozícia sa obáva odklonu od medzinárodného smerovania

Predsedníčka zahraničného výboru parlamentu Katarína Cséfalvayová okrem iného povedala, že je v rozpore so základným hodnotovým smerovaním Slovenska, ak jeden z najvyšších ústavných činiteľov máva ruským zbraniam, ktoré porušujú medzinárodné právo. "Hovoríte, že rozbíjam koalíciu. Naopak, ja som jedna z posledných, ktorí tu ešte bránia a ctia si programové vyhlásenie vlády v zahranično-politickej kapitole," tvrdí Cséfalvayová. 

Predseda SNS chce mať dobré vzťahy na všetky strany, čo však podľa neho neznamená, že sa mení zahraničná politika Slovenska vo vzťahu k EU a NATO. "Traja najvyšší ústavní činitelia majú jasné smerovanie a víziu v zahranično-politickej orientácii," hovorí Danko. Opačný názor majú opoziční poslanci. "Konkrétne kroky aj vás, aj vašich nominantov, idú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou SR," myslí si Martin Poliačik. 

Zásadná nová obranná bezpečnostná stratégia síce prešla vládou, avšak, pre odpor jedného koaličného partnera, a teda SNS, sa zatiaľ nedostala do parlamentu. Parlament riešil aj kybernetické hrozby, respektíve pripravenosť a odolnosť štátu voči takejto forme útokov, keďže práve toto je súčasné bojisko, kde sa vedú novodobé vojny či rôzne spochybňujúce kampane. 

Štátne symboly a hymny 

Popoludní sa prejednáva citlivá téma, ktorá tak výrazne rozvírila hladinu verejnej mienky ešte pred začiatkom majstrovstiev v hokeji, čiže téma štátnych znakov na hokejových dresoch a s tým spojená téma štátnej hymny.  

Marine Le Pen dorazila do Bratislavy. Do parlamentu prišla v sprievode Borisa Kollára. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy